[ VIDEO ] DESTINATII DE VIS : Pripiat – Viața lângă Cernobîl

La 12 ani după explozia centralei nucleare de la Cernobîl, filmul documentar „Prypiat” ne arată cum decurge viața în una din cele mai periculoase zone din Europa: orașul Pripiat și împrejurimile centralei nucleare.

Imaginile au fost filmate atât în centrală, cât și în zonele

rezidențiale din apropiere, pe o rază de 30 de kilometri.

Pripiat era orașul unde trăiau angajații de la centrala nucleară de la Cernobîl. Înainte de dezastrul nuclear, aici locuiau aproximativ 48.000 de locuitori. Orașul se afla în centrul zonei de restricție de 30 de kilometri care înconjura centrala nucleară, iar acum este aproape pustiu. Orașul-fantomă nu a fost niciodată complet evacuat și este păzit strict.

Zeci de paznici se află pe principalele drumuri care străbat zona și controlează fiecare mașină care trece, pentru a se asigura că nimeni nu transportă material radioactiv. Înconjurat cu garduri de sârmă ghimpată și locuit de o mână de oameni, Pripiat-ul arată dezolant. Reactorul 3 al centralei nucleare funcționează încă, iar aici și în centrele care studiază ce efecte au radiațiile asupra mediului lucrează prin rotație aproximativ 15.000 de persoane.

O problemă care necesită rezolvare urgentă este cea a sarcofagului care acoperă locul exploziei și care s-a deteriorat în timp.

Asezarea numita Pripyat se afla la 5 kilometri de Centrala Atomoelectrica de la Cernobal. Pana in 1986, populatia orasului se ridica la aproximativ 50,000 locuitori. Acum, Pripyat e un oras fantoma contaminat si pazit care se afla in centrul zonei radioactive ce se intinde din Ucraina pana in Belarus. Satele au fost evacuate aproape complet. Accesul in zona inconjurata cu gard de sarma ghimpata este posibil numai pe baza de permis special, iar persoanele care parasesc Zona sunt verificate in vederea decontaminarii radioactive.

Pripyat este, de asemenea, si numele apei care curge pe langa centrala nucleara si se varsa in Nipru. Inca e sursa de pescuit pentru locuitorii Zonei.

Zona de excluziune 30 de kilometri este inconjurata cu gard de sarma ghimpata. Desenata arbitrar cu ajutorul unui compas, Zona nu corespunde de fapt cu realele portiuni contaminate ale solului. Cu toate ca locuitul in zona este interzis, oamenii fara casa au profitat de marimea acesteia, care face ca patrulele armatei sa fie ineficiente. Militienii stationati la granita Zonei ii verifica pe toti cei care doresc sa patrunda, iar materialele contaminate radioactiv nu se pot transporta in afara Zonei.

Aproximativ 15,000 de persoane lucreaza prin rotatie in Zona - la centrala nucleara (Reactorul nr. 3 inca se afla in functiune) sau in laboratoare care studiaza efectele radiatiilor asupra florei si faunei. S-a demarat deasemenea si constructia unui depou de vehicule contaminate, iar problema sarcofagului deteriorat trebuie rezolvata, la fel si problema depozitarii pe termen lung a deseurilor radioactive. Angajatii din Zona sunt platiti dublu, chiar daca salariile sunt primite la intervale neregulate. Ce anume ar determina un om sa isi asume in mod constient riscul contaminarii radioactive, lucrand in Zona?

Documentare pe aceeași temă:

Bătălia de la Cernobâl

Vizionare online film documentar subtitrat

Pripiat – Viața lângă Cernobîl (link )



Viziteaza si :
http://puppik.blogspot.com
http://forever19-forever19.blogspot.com
http://forever19blog.blogspot.com
http://caniche-poodles.blogspot.com

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .