Masuri de prevenire la fraude cu cardul bancar

In contextul frecventei cazurilor cu fraude informatice, sfaturile privind utilizarea in siguranta a cardului bancar nu sunt de prisos.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a 19 inculpati, dintre care 8 persoane juridice, acuzati de savarsire de infractiuni electronice, au anuntat recent reprezentantii DIICOT.

Mai exact, membrii gruparii procurau datele titularilor de carduri, precum si datele conturilor acestora, care erau utilizate impreuna cu echipamente specifice pentru realizarea de carduri falsificate.

In Bucuresti, trei persoane au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce au copiat datele de pe mai multe carduri, prin montarea de dizpozitive speciale pe ATM-uri din Bucuresti si mai multe orase din tara, potrivit reprezentantilor Parchetului General. Pentru pozitionarea corecta a dispozitivelor instalate, inculpatii au folosit un card bancar falsificat.

Cum ne protejam impotriva fraudelor?

Regulile elementare de siguranta indeamna utilizatorii sa semneze cardul imediat ce intra in posesia lui, sa nu divulge nimanui codul PIN, sa distruga copiile chitantelor sau ale oricaror documente care afiseaza numarul cardului si sa verifice firmele catre care se fac plati cu cardul.

Majoritatea emitentilor de carduri stabilesc setari menite sa limiteze abuzul, precum fixarea unei limite privind numarul de operatiuni si nivelul sumelor retrase de la bancomat sau de la ghiseele bancilor.

In plus, bancile dezvolta un sistem de monitorizare a fraudelor cu cardul, constand in supravegherea comportamentului utilizatorului si raportarea activitatilor neobisnuite care au loc pe card. In cazul in care se constata operatiuni suspecte, banca emitenta va solicita aprobarea solicitantului de card sau poate decide blocarea temporara a cardului.

Mai mult, unele institutii ofera clientilor posesori de carduri serviciul de alerte prin SMS, prin care acestia primesc un raport despre toate tranzactiile efectuate prin cardul bancar, care depasesc un anumit prag.

Nu in ultimul rand, tehnologia cip, catre care au migrat majoritatea institutiilor autohtone, confera tranzactiilor cu cardul siguranta si rapiditate. Cipul este, de fapt, un microcip incorporat in cardul de debit sau de credit, aproape imposibil de copiat, care contine datele personale ale posesorului si permite verificarea mai sigura a utilizatorului in momentul efectuarii tranzactiilor.

In mediul online, procesorii de carduri Visa sau Mastercard au dezvoltat alte sisteme de securitate care sa previna folosirea frauduloasa a cardului, precum Verified by Visa sau MasterCard SecureCode. Acestea formeaza 3D Secure (3 Domain Secure), un standard international de securitate, in cadrul caruia este solicitata o parola suplimentara la efectuarea fiecarei plati online, in scopul verificarii autenticitatii tranzactiei.

Daca, in pofida acestor masuri de siguranta, deveniti, totusi, victima unei fraude cu cardul, este bine sa cunoasteti faptul ca banca este obligata sa despagubeasca victima, in cazul in care frauda se realizeaza prin copierea cardului sau cardul furat este utilizat fara solicitarea codurilor de securitate. Potrivit art. 25 (1) din Regulamentul BNR nr.6 din 2006, "detinatorul nu este raspunzator pentru tranzactiile executate, daca instrumentul de plata electronica a fost utilizat fara a fi prezentat fizic sau fara identificarea electronica a acestuia (PIN, coduri de acces)."

Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .