1) Apendicele
Apendicele este un un segment al intestinului, de forma unui tub, care se gaseste in abdomenul drept inferior. De multa vreme se considera ca acest organ (cu lungime de aproximativ 10 cm si un diametru de circa 8 milimetri) nu are nicio utilitate in prezent, fiind doar un rest al evolutiei. Darwin sustinea ca acest mic organ ar fi fost folosit la un moment-dat in evolutia umana, cand omul era iebivor si trebuia sa digere frunze.
2) Maselele de minte
Maselele de minte sunt localizate la capatul fiecarei arcade si poarta aceasta denumire pentru ca apar, in general, tarziu, intre 17 si 25 ani. In multe cazuri, aceste masele sunt eliminate deoarece cresc gresit si provoaca dureri.
3) Amigdalele
Situate in interiorul gatului, amigadalele sunt niste organe al caror utilitate nu a putut fi explicata de medicina. Pentru ca deseori sunt sursele unor infectii sau boli, medicinii ne sfatuiesc sa le scoatem.
Persoane care s-au operat pentru extirparea amigadalelor, uneori chiar preventiv, nu resimt lipsa lor. Totusi, umflarea amigdalelor este considerata o alerta care arata ca in sistemul respirator exista bacterii sau virusi (acest lucru se intampla des in cazul laringitelor).
5) Polipii nazali
Polipii nazali sunt niste tesuturi pseudotumorale, de cele mai multe ori benigne, care se dezvolta pe mucoasele nazale. Daca au dimensiuni relativ mici, polipii pot trece neobservati, nu determina simptome clinice si nu necesita tratament de specialitate. Polipii de dimensiuni mai mari pot pune insa probleme pentru ca pot obtura fluxul aerian si pot determina probleme respiratorii, pierderea sensibilitatii olfactive (pierderea mirosului), sinuzite frecvente (infectii ale sinusurilor).
6) Cea de-a treia pleoapa (Plica semilunaris)
Omul are de fapt 3 pleoape, doua fiind exterioare ochiului si o treia inferioara, localizata chiar in coltul ochiului, langa glanda lacrimala.
La animale, aceasta a treia pleoapa are rolul de acoperi ochiul si de a-l proteja, fara a-i afecta vizibilitatea.
7) Coccisul (in denumirea populara, noada)
Coccisul este un os triunghiular la extremitatea de jos a coloanei vertebrale, considerat o reminescenta a unei cozi, pe care a avut-o omul primitiv candva.
8) Sfarcurile la barbati
Prezenta sfarcurilor pe pietul barbatilor nu a putut fi explicata, din moment ce barbatii nu nasc si nu trebuie sa alapteze.
Parul corporal
Pe corpul omului primitiv exista mult par care il proteja de temperaturile scazute. Intre timp, rolul sau a fost preluat de imbracaminte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu