Pedeapsa si copiii. O solutie?

Pentru a-i invata pe copii ce e bine si e rau, precum si pentru siguranta lor, copii au nevoie de reguli si limite. Insa ar trebui pedepsiti atunci cand le incalca?



In toate domeniile vietii noastre regasim la nivelul limbajului termenul „pedeapsa”. In oricare dintre domenii ea este in mod absolut legata de ideea de greseala.

Cand vine vorba de copii, lucrurile imbraca o forma usor diferita.

Uitam ca noi suntem responsabili pentru toate greselile, toate comportamentele lor, care, in timp, ne scot din minti. Ei sunt de fapt ultimii vinovati. Noi trebuie sa invatam cum sa ii disciplinam just si eficient.


Folosim pedeapsa pentru a disciplina copiii?


Intentia unei pedepse este in esenta buna si are drept scop evitarea repetarii aceleiasi greseli. Ceea ce este important este cat de eficienta este pedeapsa.

O pedeapsa eficienta depinde de atitudinea noastra fata de greseala copilului si fata de greseala in general, precum si de maniera in care alegem sa o aplicam.

Daca pedeapsa este aplicata discretionar, fara avertisment si fara sa i se explice copilului unde a gresit, daca implica si violenta (chiar si numai verbala), atunci obtinem ceea ce se poate numi „o situatie dramatica”.

Din nefericire, majoritatea parintilor ajung sa pedepseasca in acest stil.

Nu pentru faptul ca isi iubesc mai putin copiii, ci pentru ca aleg sa aplice pedepse si sa reactioneze in momente de stres in stari de furie, de epuizare nervoasa.


Cum putem evita pedeapsa fata de copii?


Cei mai multi parinti fac greseala de a nu-i invata pe copii ca a gresi este omenesc. Este grav cand faci ceva rau, in mod intentionat.

Copilul nu trebuie sa fie lasat sa faca tot ceea ce vrea, insa nici nu trebuie sa fie ingradit de sute de reguli pe care nu le intelege si nu este pregatit sa le asimileze.


Ce limite le trasam copiilor?


1. Sa nu isi faca rau lor insisi.

2. Sa nu faca rau celorlalti.

3. Sa nu distruga lucrurile din jur cu intentie.

Intre aceste limite totul este permis pentru ca micutul exploreaza, vrea sa cunoasca, sa vada.

Parintii trebuie sa inteleaga nevoia de nou a copiilor, iar pentru asta este bine sa incerce sa isi aduca aminte de perioadele in care erau ei insisi copii.

Aceste reguli trebuie comunicate copilului pe intelesul lui, cu exemplificari si cu termeni specifici varstei, pe care sa ii cunoasca.

VIA : LINK

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .