[ FOTO ] Bangaleasa -1459 m

Râul Bângăleasa este un afluent al râului Turcu. Se formează la confluenţa braţelor Grohotişul şi Bucşa.
Râul Grohotişul este un curs de apă, unul din braţele care formează Râul Bângăleasa.Se afla la 4 km de Moeciu si este ceva superb, ce merita a fi vazut ...
Poate fi numita recomandare ...
Fotografia este facuta in ziua anterioara ...
*****
In apropiere este Barbuletu ...

Încă de la intrarea în comună, călătorul este întâmpinat de Dealul Cetătea (deal calcaros), unde se găsesc ape sulfuroase si Grota vestitului haiduc Radu lui Anghel; Grota se află pe un deal calcaros cu o vegetatie forestieră de peste 100 de ani, predominând fagul. Aceasta se găseste în întăritura naturală de pe raza comunei Bărbuletu, cunoscută sub numele de Cetătea, mentionată în documente ca toponim în anul 1673. În interiorul cetătii – grotei, este o cameră (ce a fost locuită) datând din vremuri imemoriale, având patul, soba, cosul sobei din piatră. Intrarea în aceasta camera se face prin partea de nord, inaccesibilă necunoscătorilor, unde-si găsise adăpostul în secolul al XIX – lea Radu lui Anghel si cei din ceata sa.

Nu departe de Cetătea, pe drumul comunal, la răscruce de drumuri, este Crucea de Piatră de la Ghemeleu, ridicată în anul 1666, asezată la întretăierea drumurilor Fieni – Bărbuletu - Gemenea si Bărbulet - Pucheni scrisă în chirilică veche.

În centrul satului se ridică măreată biserica, monument istoric ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, a cărei temelie a fost pusă în timpul domniei lui Mihai Viteazu si terminată de Domnitorul Radu Cretulescu(1660-1662). În timpul domnitorului Mihai Viteazu, în Bărbuletu a avut loc o luptă cu oastea otomană unde a fost ucis un conducător al acesteia, iar locul poartă numele de Părul Pasii.

Atractie turistică:

  • Izvoarele sulfuroase de la Cetătea, înconjurate de vegetatie forestieră veche de zeci de ani, situate în apropierea Grotei Radu lui Anghel.
  • Stejarul cu iconită, datând pe aceste meleaguri de 400 de ani, declarat monument al naturii;
  • Relieful favorabil sporturilor de iarnă, zborului cu parapanta, drumetiilor si iesitului la iarbă verde;
  • Rusticitatea zonei; lucrul încă se mai face cu carul tras de boi si cu căruta, utilaje indispensabile pentru căratul fânului;

Pe valea Bărbuletul porneste poteca turistică marcată cu triunghi rosu, ce duce spre Vf. Bucsa (1848 m); dacă initial urmăreste firul văii, pentru câteva sute de metri, înainte de podul de piatră de peste Bărbuletul, poteca intră în pădurea din stânga, urcând pe culme până pe vârful Bucsa.

Obiective turistice:

Biserica Adormirea Maicii Domnului


Biserica din localitatea Barbuletu care poarta hramul Adormirii Maicii Domnului. Bazele acesteia au fost puse in timpul domniei lui Mihai Viteazu si terminata de Radu Cretulescu in anul 1662.

Grota Radu lu Anghel


Grota Radu lu Anghel se gaseste in intaritura naturala de pe raza comunei Barbuletu, cunoscuta sub numele de CETATEA, mentionata in dcumente ca toponim in anul 1673.
in interiorul cetatii – grotei, este o camera (ce a fost locuita) datand din vremuri imemoriale, avand patul, soba, cosul sobei din piatra. Intrarea in aceasta camera se face prin partea de nord, inaccesibila necunoscatorilor, unde-si gasise adapostul in secolul al XIX – lea radu lui Anghel si cei din ceata sa. De atunci grota de la CETATEA a luat denumirea de GROTA LUI RADU ANGHEL.
Grota se afla pe un deal calcaros cu o vegetatie forestiera de peste 100 de ani, predominand fagul.
Tot in acest deal, in partea sud - estica se gaseste si izvorul de apa sulfuroasa, inconjurat de vegetatie forestiera de peste 80 de ani, cu esente de foioase diferite. Accesul se face pe poteci.

Crucea de Piatra de la Ghemeleu


Ridicata in anul 1666, asezata la intretaierea drumurilor Fieni- Barbulet- Gemenea si Barbulet - Pucheni, este scrisa in chirilica veche.

Izvoarele Sulfuroase de la Cetățea


Izvoare de apa sulfuroasa, inconjurat de vegetatie forestiera de peste 80 de ani este situat la poalele dealului calcaros Cetățea unde se gaseste si Grota Radu lu Anghel.

Stejarul cu iconita


Stejar de peste 400 de ani, un monument al naturii

Relieful


Relieful este un obiectiv turistic important favorabil sporturilor de iarna, zborului cu parapanta, plimbarilor cu ATV, drumetiilor si picnicurilor in aer liber si curat.

Aerul curat


Situarea Barbuletului la 39 de km de cea mai apropiata sursa de poluare si faptul ca este inconjurat numai de dealuri si paduri, îi da acestuia un statut de zona cu poluare zero.

Unicitatea zonei


Nu exista alta zona asemanatoare cu cea a vaii Barbulet.
Valea Barbuletul este un afluent de stanga al Vaii Bangalesei (de la confluenta vailor Grohotisul si Barbuletul valea isi ia numele de Bangaleasa).
Pe valea Barbuletul porneste poteca turistica marcata cu triunghi rosu, ce duce spre Vf. Bucsa (1848 m). Daca initial urmareste firul vaii, pentru cateva sute de metri, inainte de podul de piatra de peste Barbuletul poteca intra in padurea din stanga, urcand pe culme pana pe varful Bucsa.



Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .