Lacul Geneva


Lacul Geneva - marea de safir din inima Alpilor

Lacul Geneva sau lacul Léman, cum i se spune în franceză, este cel mai mare lac natural din Europa de Vest şi totodată cel mai mare lac alpin, întinzându-se pe o suprafaţă de 581 de kilometri pătraţi şi având un bazin de 89 de miliarde de metri cubi de apă. Lacul cu o formă de corn are malurile sudice în Franţa, iar pe cele din nord, vest şi est în Elveţia, graniţa dintre cele două ţări trecând prin mijlocul lacului. Ţărmurile sunt împodobite cu vii numeroase, sate, castele şi oraşe superbe.

Întinderea de apă măsoară 73 de km în lungime şi 14 km în cel mai lat punct, având un maxim de adâncime de 310 metri. Lacul este format de fluviul Ron, care se varsă în el prin partea de est, între Villeneuve (Elveţia) şi Saint-Gingolph (Franţa), pentru a-l părăsi prin oraşul Geneva, situat în partea de vest a lacului. Se estimează că apele râului traversează lacul dintr-o parte în cealaltă în 17 ani.

Lacul este renumit pentru apa sa extrem de clară, ce formează o splendidă oglindă albastră.

Cele mai mari oraşe situate pe malurile sale sunt Geneva şi Lausanne, lacul fiind de asemenea cunoscut pentru celebrele staţiuni Montreux şi Vevey (aflate în Elveţia) şi Thonon-les-Bains şi Évian-les-Bains (în Franţa).

Peisajul care a inspirat sute de artişti

De-a lungul secolelor, Lacul Geneva a servit drept loc de inspiraţie pentru sute de artişti din nenumărate domenii, de la scriitori şi poeţi la pictori şi muzicieni. Geneva a fost locul în care au luat naştere opere precum Frankenstein (Mary Shelley), Idiotul (Dostoievski), iar Lausanne a servit drept loc de inspiraţie pentru Victor Hugo, T.S. Eliot, Voltaire sau Tolstoi.

Montreux, staţiune celebră astăzi în întreaga lume pentru festivalul de jazz, i-a găzduit de-a lungul timpului pe Hans Christian Andersen, Vladimir Nabokov şi Igor Stravinski, fiind şi astăzi preferată de numeroase staruri. Vevey, o staţiune mai liniştită decât Montreux, a fost preferată de Dostoievski (unde a scris Jucătorul), Charlie Chaplin sau Graham Greene. În Vevey se găseşte una dintre puţinele statui ale lui Mihai Eminescu aflate în afara României.

Malul de nord al lacului este renumit pentru solul său fertil, fiind o regiune devenită celebră nu doar pentru peisajele superbe, ci şi pentru excelentele vinuri ce sunt produse din strugurii crescuţi aici.

Geneva, punctul de start al unei călătorii de vis

Cel mai potrivit punct de start al aventurii de-a lungul lacului Léman îl reprezintă Geneva, unul dintre cele mai apreciate oraşe din lume.

Geneva este un oraş cochet, cu doar 191.000 de locuitori, ce ocupă în fiecare an unul dintre primele locuri în clasamentele metropolelor cu un indice ridicat al calităţii vieţii. Peste 200 de organizaţii internaţionale îşi au sediul în acest oraş elveţian, străinii constituind 45% din populaţia oraşului. Geneva este, totodată, unul dintre cele mai scumpe oraşe ale lumii, găzduind un număr mare de magazine de bijuterii, orologerii, bănci private şi restaurante de lux care deservesc numărul mare de oameni înstăriţi ce locuiesc în acest oraş.

Nu aveţi însă nevoie de mulţi bani pentru a vă bucura de atmosfera excelentă care face din Geneva unul din oraşele cele mai căutate de elitele lumii. Pentru a vedea ce face Geneva atât de irezistibilă trebuie să exploraţi oraşul pe jos. De altfel, primăria Genevei încurajează în mod activ mersul pe jos, planul de urbanism având pietonii în prim plan. Tot în acest scop, oficialii au conceput 10 rute pietonale tematice, destinate turiştilor care vor să descopere diferite aspecte ale Genevei. Pe lângă aceastea, în fiecare duminică primăria organizează vizite ghidate gratuite care pun în valoare aspecte de patrimoniu puţin cunoscute.

Înainte de a porni în călătoria în jurul lacului Geneva, merită să vizitaţi partea veche a oraşului, unde veţi descoperi nenumărate ciocolaterii fine şi magazine de lux. Mai apoi veţi ajunge la Jardin Anglais, unde veţi descoperi ceasul din flori devenit celebru şi imitat în ultima vreme în mai toate parcurile din lume, inclusiv în România. Merită apoi să vă plimbaţi pe Promenade du Lac, pentru a observa ambarcaţiunile de lux şi restaurantele cochete, ca apoi să admiraţi Jet D'Eau, simbolul oraşului.

Citeşte şi: Geneva sau cultura la superlativ

După ce aţi descoperit Geneva, puteţi începe aventura de-a lungul lacului Léman. Cea mai bună cale pentru a explora Coasta (chiar aşa este denumită regiunea dintre Geneva şi Lausanne de către localnici, La Côte) este trenul, pe care îl puteţi lua din Gara Cornavin.

Nyon, o oază de pace pe malul lacului Léman

Cunoscut în România mai ales printre microbişti, graţie faptului că aici se află sediul UEFA, Nyonul este apreciat de călători pentru faptul că este unul dintre cele mai frumoase oraşe aflate pe malul lacului Léman.

Nyonul a fost fondat de romani acum peste 2000 de ani (dovezile istorice arată că însuşi Iulius Cezar a ales acest loc), fiind o importantă colonie a imperiului. Castelul alb, zidurile romane şi atmosfera romantică a oraşului fac din Nyon locul ideal pentru o plimbare pe malul lacului Léman. Dacă vă simţiţi cuprins de spiritul de aventură, puteţi închiria o bicicletă pentru a explora regiunea din jurul oraşului (Céligny, un sat aflat la 10 km de Nyon, a fost locul ales de Richard Burton pentru a-şi trăi ultimii ani, celebrul actor fiind cucerit de frumuseţea sa).

În Nyon puteţi vizita Musée du Léman, unde aveţi oportunitatea de a afla mai multe despre istoria, cultura şi geografia acestei regiuni, Muzeul Roman, unde puteţi descoperi mai multe despre vechiul oraş Noviodunum, ale cărui ruine s-au păstrat până astăzi, ca apoi să reveniţi în apoi pe malul lacului (dacă nu doriţi să vizitaţi şi sediul UEFA, locul unde pasionaţii fotbalului pot admira nenumărate trofee europene). Ultima oprire va fi Château de Nyon, care găzduieşte Muzeul Nyonului.

După ce veţi savura panorama incredibilă asupra lacului, merită să vă achiziţionaţi un bilet din port pentru o călătorie pe lac către Franţa, unde puteţi explora Yvoire. Micuţa localitate de dăinuieşte din evul mediu la capătul peninsulei Léman, ce delimitează cele două părţi ale lacului, este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai pitoreşti sate ale Franţei.

Yvoire, satul din poveşti

Aflat la aproximativ 27 de kilometri de Geneva, Yvoire este una dintre cele mai populare destinaţii, şi pe bună dreptate! Călătoria cu vaporul până la Yvoire durează aproximativ 20 de minute din Nyon, timp în care veţi putea admira vilele spectaculoase răsfirate pe maluri. La sosire veţi descoperi de ce turişti din întreaga lume se înghesuie pentru a vizita acest sat medieval.

În port veţi fi întâmpinaţi de imaginea unui castel ca din poveşti, iar odată ce veţi coborî din vapor veţi descoperi o aşezare neschimbată de sute de ani, cu străduţe pietruite şi case acoperite cu nenumărate flori. Unul din obiectivele care nu trebuie ratate în Yvoire este Jardin des Cinq Sens, o grădină spectaculoasă, care vă va stimula simţurile prin plantele aranjate tematic.

După ce terminaţi de explorat micuţul sat francez, reveniţi în Nyon pentru a vă continua aventura de-a lungul lacului Léman.

Lausanne şi La Côte


O oprire obligatorie după Nyon este Lausanne, al doilea oraş ca număr de locuitori ce este amplasat pe Lacul Geneva (şi al cincilea al Elveţiei). Lausanne este capitala cantonului Vaud şi îşi trage numele de la vechiul oraş roman Lousanna. Un fapt inedit: Lausanne este singurul oraş din Elveţia şi cel mai mic oraş din lume care beneficiază de metrou.

În trecut, Lausanne şi-a construit numele prin asocierea cu cei doi mari gânditori ai Iluminismului, Jean-Jacques Rousseau şi François Voltaire, care au găsit în acest oraş un loc în care au putut să se exprime liber. Mai apoi, Charles Dickens, Victor Hugo, William Wordsworth sau T.S. Eliot s-au numărat printre cei atraşi de eleganţa oraşului, care s-a păstrat până astăzi.

Astăzi, Lausanne atrage prin Haute Ville, partea veche a oraşului care evocă atmosfera oraşelor medievale prin numeroasele străduţe pietruite şi cafenele elegante. Această zonă nu poate fi explorată decât pe jos, şi chiar dacă veţi obosi puţin pe dealurile oraşului, veţi descoperi că efortul va fi meritat. Numeroasele coline i-au atras acestui oraş supranumele de "San Francisco" al Elveţiei.

Pentru că în timpul evului mediu oraşul a fost lovit de numeroase incendii devastatoare, Lausanne a instituit postul paznicului de noapte (le guet), care se menţine până în zilele noastre. În fiecare seară, între orele 22 şi 2 dimineaţa, acesta strigă din turnul catedralei, la oră fixă, "C'est le guet, il a sonné l'heure", asigurând cetăţenii că totul este în regulă.

Un obiectiv esenţial îl constituie Catedrala gotică, una dintre cele mai frumoase din întreaga Europă, ridicată între 1170 şi 1240, din vârful căreia veţi putea admira o privelişte superbă asupra metropolei.

Oraşul găzduieşte Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), iar spiritul olimpic se reflectă în toate elementele oraşului, de la Muzeul Olimpismului, trecând prin numeroasele evenimente sportive ce au loc aici, până la iniţiativele de încurajare a activităţii fizice (inclusiv închirierea gratuită de biciclete). Dealurile oraşului sunt excelente pentru pasionaţii mersului pe role, care pot prinde viteze ameţitoare pe acestea. De altfel, turiştii care merg la oficiul de turism al oraşului vor primi recomandări despre cele mai bune rute pentru jogging!

Baronul Pierre de Coubertin, fondatorul CIO şi totodată părintele Olimpiadelor moderne, este înmormântat în Bois-de-Vaux. Acesta este unul dintre cele mai frumoase cimitire din Elveţia, fiind conceput ca un parc elegant în care se odihnesc pentru eternitate o serie de personaje celebre, printre care şi creatoarea de modă Coco Chanel.

Nu trebuie să rataţi nici primăria oraşului, construită între 1673-1675 sau castelul Saint-Maire, un palat episcopal terminat în 1406, ce găzduieşte astăzi autorităţile cantonale. Iar o zi de plimbare prin Lausanne nu se poate încheia decât pe Quais d'Ouchy, unde nenumăratele flori oferă mediul ideal pentru o plimbare relaxantă.

Înainte de a vă continua călătoria de-a lungul lacului Léman, luaţi în calcul o excursie cu vaporul spre Évian-les-Bains, localitatea unde este îmbuteliată una dintre cele mai cunoscute ape din lume şi care este totodată o staţiune de lux. Staţiunea Évian-les-Bains constituie un magnet pentru numeroase celebrităţi, de la regii Angliei Edward al VII-lea şi George al V-lea, regele Fuad I al Egiptului, Marcel Proust şi preşedintele François Mitterrand numărându-se printre personalităţile atrase de proprietăţile curative ale izvoarelor minerale de aici.

Vevey, perla lacului Léman

Vevey este astăzi unul dintre cele mai importante oraşe ale rivierei Elveţiene, atrăgând turişti din întreaga lume. Popularizat mai întâi de Rousseau, Vevey a început atragă aristocraţi din întreaga Europă, iar renumele său a crescut cu timpul. De-a lungul timpului numeroşi autori au lăudat acest splendid oraş pentru atmosfera unică şi panorama spectaculoasă pe care acesta o oferă asupra lacului şi regiunii viticole din jur. Autori precum Dostoievski, Hemingway, Henryk Sienkiewicz sau Graham Greene au fost inspiraţi de promenadele prin această staţiune.

În Vevey se află sediul celei mai mari companii alimentare din lume, Nestlé, ce a fost fondată în 1867 de Henri Nestlé, după ce acesta a conceput "laptele praf", alimentul dedicat bebeluşilor a căror mame nu putea să-i hrănească. Reputaţia sa a căpătat amploare în acel an după ce, graţie invenţiei sale, bebeluşul unei mame bolnave a reuşit să supravieţuiască. Compania sa a avut un succes enorm, iar în 1874 a vândut-o pentru un milion de franci elveţieni, o sumă fabuloasă la acea vreme. Pe lângă sediul companiei Nestlé, puteţi vizita Alimentarium, unul dintre cele mai mari muzee dedicate alimentaţiei umane.

Charlie Chaplin este celebritatea a cărui nume se leagă cel mai puternic de Vevey, acesta petrecând 25 de ani în acest oraş, lucru reflectat de statuile şi de piaţa ce-i poartă numele. Printre numele cunoscute pe care le veţi descoperi imortalizate în Vevey, se numără şi unul care v-ar putea surprinde: Mihai Eminescu! Acestuia îi este dedicată o statuie, aceasta descriindu-l pe poetul naţional al României drept "the last romantic".

Vevey trebuie savurat cu răbdare, prin promenade relaxate de-a lungul lacului, cu opriri prin cafenele în care artişti de pe tot globul au găsit inspiraţie pentru operele lor, acordând timp peisajului să ofere relaxarea şi inspiraţia pe care o caută călătorii ce poposesc aici, poate după călătorii de mii de kilometri.

Din Vevey puteţi lua Train des Etoiles, un tren cu cremalieră care vă va duce în parcul tematic Les Pléiades. Traseul durează 40 de minute, timp în care veţi urca aproximativ 1.000 de metri. Peisajul idilic pe care îl veţi admira pe parcursul urcuşului vă va tăia respiraţia, traseul trecând prin sate, pe lângă celebrele vii ale regiunii, oferindu-vă privelişti superbe asupra lacului Léman. Odată ajunşi la destinaţie, în zilele senine veţi putea vedea masivul Mont Blanc.

Parcul tematic Les Pléiades este situat la 1.360 de metri altitudine şi constituie locul perfect pe care să-l vizitaţi alături de copii. Aceştia vor avea şansa de a înţelege numeroase fenomene naturale graţie unor ingenioase exponate situate în aer liber, pe un platou montan ce oferă o privelişte incredibilă asupra lacului Léman. Explorând acest muzeu în aer liber, puteţi descoperi şi înţelege fenomene care au loc în spaţiu, la milioane de ani lumină depărtare unul de altul. Folosind planeta noastră ca punct de reper, poteca descoperirilor parcurge secţiuni dedicate observaţiei astronomice asupra sistemului solar şi stelelor fixe, culminând cu descoperiri despre galaxii îndepărtate şi extragalaxii. Iarna, această regiune este o destinaţie de ski aleasă de familii pentru pârtiile sale blânde.

Tot din Vevey puteţi lua Train des Vignes, un tren care parcurge în 10 minute distanţa până la Puidoux via Chexbres.

De la Chexbres, oraş supranumit "balconul deasupra lacului Geneva", priveliştea asupra lacului, Alpilor şi viilor de pe maluri taie respiraţia. Cea mai plăcută variantă de întoarcere este o plimbare spre Vevey. Traseul de patru kilometri vă va purta printre viile îngrijite ale regiunii Lavaux.

Pe 28 iunie 2007, regiunea a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Datorită secolelor de cultivare a solului, peisajul a ajuns să fie compus din vii terasate şi sate tipice, care au făcut ca Lavaux să fie considerată de interes universal. Deşi există dovezi care atestă că în regiune se cultivă viţă de vie din vremea Imperiului Roman, terasele de azi datează din secolul al XI-lea, când mănăstirile benedictine şi cisterciene stăpâneau zona. Lavaux reprezintă dovada interacţiunii fructuoase dintre oameni şi mediu vreme de secole pentru optimizarea exploatării resurselor în vederea producerii unor vinuri valoroase care au deţinut mereu un rol semnificativ în economie.

Montreux, perla Rivierei Elveţiene


După ce v-aţi bucurat de cochetul Vevey, veţi descoperi la doar 3 km distanţă principala staţiune de pe malurile lacului Léman, Montreux.

În fiecare an, în primele două săptămâni ale lunii iulie, în Montreux are loc unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din lume: Montreux Jazz Festival. Creat în 1967, festivalul s-a extins şi a început să cuprindă multe alte tipuri de genuri muzicale, astfel că astăzi este cel de-al doilea festival de muzică de pe glob, după cel ce are loc în Montreal. În 2011 vor participa artişti ce reprezintă toate genurile muzicale, de la Carlos Santana, Sting, Paul Simon, Jean-Luc Ponty până la Mogwai, Guano Apes, James Blake, Arcade Fire sau Deep Purple.

Dincolo de numeroasele evenimente culturale, Montreux satisface toate dorinţele: acces la lacul Léman, un climat prietenos şi o floră bogată, dar şi o iarnă blândă, asigurată de munţii ce înconjoară oraşul. În aprilie şi mai, pajiştile din jurul staţiunii Montreux sunt acoperite de narcise albe, fenomen supranumit "zăpada de mai". Cel mai cunoscut admirator al narciselor a fost Ernest Hemingway, însă în zonă au existat între 1897 şi 1957 festivaluri dedicate narciselor, cu procesiuni încărcate de flori, care semnificau sfârşitul sezonului turistic. Cea mai frumoasă potecă dedicată iubitorilor de narcise începe din satul Les Avants. Alte câteva rute încep la Pleiade, Glion, Caux şi Mont-Pèlerin.

Celebrul cântec "Smoke On The Water" al formaţiei Deep Purple a fost inspirat de un eveniment real petrecut în Montreux: momentul în care clădirea celebrului cazino din localitate, construit în 1883, a luat foc în timpul unui concert al lui Frank Zappa din 1971 când un fan a aprins o fumigenă. Un alt simbol al muzicii rock este imortalizat în Montreux: Freddie Mercury, solistul trupei Queen, este reprezentat într-o statuie situată pe malul lacului.

Dacă sunteţi pasionaţi de ciocolată, nu ar trebui să rataţi Trenul Ciocolatei, care leagă Montreux de Gruyères, unde este produsă celebra ciocolata Cailler (François-Louis Cailler a fost primul producător de ciocolată din Elveţia). Folosind vagoane "Belle Epoque Pullman", ce datează de la 1915 şi oferă condiţii de lux similare cu cele oferite pasagerilor din acele vremuri, trenul ciocolatei vă va purta pe un traseu spectaculos prin ţara ciocolatei.

Tot din Montreux puteţi lua un tren cu cremalieră care ajunge în mai puţin de o oră la Rochers-de-Naye, unde priveliştea asupra lacului şi Alpilor vă va lăsa fără cuvinte. Pe drum veţi întâlni vegetaţie diversă, de la palmieri la rara floare de colţ. Pornind de la Rochers-de-Naye puteţi explora Paradisul Marmotelor, Grădina Alpină şi puteţi înnopta în una din cele şapte iurte mongole albe aflate pe vârful muntelui, la altitudinea de 2.042 metri. Foarte aproape de iurte trăiesc specii de marmote din toată lumea şi aveţi şansa de le studia în habitatul lor. În Grădina Alpină veţi putea vedea 1.000 de specii de plante alpine, printre care două varietăţi de floare de colţ şi multe specii endemice cultivate cu mare efort la o asemenea altitudine.

Odată reveniţi din aceste expediţii, urmează să descoperiţi ultimul obiectiv al călătoriei şi totodată unul dintre cele mai spectaculoase puncte de interes din Elveţia.

Castelul Chillon


Ultima destinaţie a călătoriei de-a lungul lacului Léman este şi una dintre cele mai spectaculoase. Castelul Chillon, amplasat chiar pe lac, constituie una dintre cele mai frumoase construcţii din Elveţia, fiind monumentul istoric cel mai vizitat din această ţară.

Popularizat de Lord Byron prin poemul Prizonierul din Chillon, cetatea înălţată în secolul al XIII-lea impresionează şi astăzi prin structura sa, fiind una dintre cele mai bine conservate fortăreţe medievale din întreaga Europă.

Decoraţiunile spectaculoase ale sălilor castelului, pivniţa în care au fost torturaţi sute de inamici ai dinastiei de Savoia şi structura ingenioasă de apărare a castelului (constituită din 5 straturi) fac din Chillon un punct terminus excelent pentru călătoria de-a lungul lacului Geneva.

Fie că sunteţi atraşi de vinurile excelente produse pe malul lacului Léman, de nenumăratele sate şi cetăţi păstrate din Evul Mediu sau pur şi simplu de peisajele magnifice oferite de Alpi, de lac şi de viile din zonă, regiunea ce înconjoară cea mai mare întindere de apă din Alpi vă va lăsa cu siguranţă amintiri de neuitat şi dorinţa de a reveni.

Autor: Marius Comper

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .