[ PHOTO ] DESTINATII DE VIS : Cernauti, ieri si azi



In partea nordica a Bucovinei, pe teritoriul Ucrainei, se afla astazi regiunea Cernauti cu centrul in orasul omonim. Spre deosebire de alte asezari romanesti, cea traversata de Prut a cunoscut incepand cu secolul al XVIII-lea schimbari reflectate pana in prezent de un mozaic etnic si cultural complex. Astazi i se mai spune “orasul vorbitor de cinci limbi”.


In vechime, mai multe familii boieresti aveau originile aici, dintre care merita mentionate cele ale eruditilor cronicari Miron Costin si Ioan Neculce. Incepand cu 1775, cand orasul se va anexa Imperiului Habsburgic, autoritatile imperiale colonizeaza localitatea cu populatie de limba germana si cu evrei vorbitori de idis.


In timpul stapanirii austriace, si cu atat mai mult in a doua jumatate a secolului XIX pana la izbucnirea primului razboi mondial, la Cernauti vor fi cladite o parte din reperele arhitectonice importante, precum: catedrala ortodoxa, biserica moldoveneasca, templul evreiesc, biserica armeana precum si Resedinta mitropolitana, Palatul Gevernamental ori Palatul justitiei.


Pe 15-28 noiembrie 1918 s-a votat unirea Bucovinei cu Romania, in fostul Palat al Mitropoliei ortodoxe din Cernauti. In perioada interbelica, orasul indeplineste functia de resedinta a judetului Cernauti care se intindea spre miazanoapte pana la apa Nistrului.




O buna parte dintre cladirile admirate astazi la intamplare pe strazi reflecta stilul interbelic intalnit si in centrul vechi al Bucurestiului, ori prin alte colturi de tara. Edificiile renovate, de o frumuste remarcabila, au in genere unul, doua sau trei etaje, iar din loc in loc mici balcoane. Cat priveste stilurile folosite in arhitectura, se poate observa o continuitate a tendintelor moderniste, incepute inca de la inceputul secolului al XX-lea.


Cine doreste sa se viziteze locurile prin care a trecut Mihai Eminescu se poate indrepta catre National-Hauptschule, unde a studiat poetul national intre 1858-1860, catre cladirea Ober-Gymnasium unde a studiat in perioada 1860-1863 sau catre casa invatatorului Aron Pumnul ce inca se pastreaza pe str. Aron Pumnul nr. 9.


Din sirul impresionant de persoanlitati nascute la Cernauti enumeram pe:

Edward Bibring (1895 – 1959) - medic si psihanalist austriac, colaborator al lui Freud

Charles K. Bliss (1897–1985), evreu-austriac-australian, inginer chemist si semiotician inventator al limbii simbolice universale Bliss

Tudor Flondor (1862 - 1908), compozitor roman, a compus intre altele si cantecul “Somnoroase pasarele”, pe textul lui Eminescu

Zvi Laron (1927) medic si cercetator evreu-israelian, specialist in endocrinologie infantila. A descris sindromul Laron.

Traian Popovici (1892–1946), avocat roman, primar al orasului Cernauti in anul 1941, decorat de Statul Israel cu titlul si medalia "Drept intre popoare” (ebraica Hasid umot olam) si cu Cetatenia de Onoare a Israelului datorita actelor sale umanitare si de mare eroism. Traian Popovici a contribuit la salvarea a 20,000 de evrei in timpul Holocaustului.

Sursa foto

I. C.
editor artline.ro

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .