Perioade critice la câini


Multe persoane care dobândesc câini, cu vârsta de şase luni, opt luni, un an sau chiar doi ani, sunt uimiţi să afle că între câinii lor şi stăpân nu se crează mai mult de o legătură emoţională. Ei sunt timizi, ceea ce duce de obicei la o caracteristică cunoscută sub numele de frica-muşcă. Studiile ştiinţifice au arătat că există mai multe perioade critice în viaţa unui căţeluş. În aceste faze ale dezvoltării mentale, condiţiile nefavorabile ar putea afecta emoţional un caine pe viaţă. În schimb, condiţiile pozitive din timpul acestor etape, vor produce câini de cel mai înalt nivel mental şi social.
Perioada neonatală cuprinde perioada de la naştere la 12 zile. Ca rezultat al multor ani de cercetare ştiinţifică a fost stabilit faptul că prima perioadă critică acoperă primele două săptămâni de viaţă ale caţelului. În această perioadă, capacitatea mentala a caţelului este aproape egală cu zero, iar caţelul reacţionează numai la nevoile sale de căldură, mâncare, somn şi mama acestuia.
Perioada de tranziţie cuprinde perioada din a 13-a până în a 21-a zi când ochii şi urechile deschise ale puilor încep încet să răspundă la lumină, mişcare şi sunet. Căţeluşii devin mai mobili, creşte gradul de conştientizare a împrejurimilor. Puii pot începe în această perioadă să alerteze prezenţa umană. Aceasta este încă o reacţie la stimuli, mai degrabă, decât o legătură socială sau ataşament emoţional.
Perioada de sensibilizare şi socializare canină cuprinsă între ziua a 21-a şi ziua a 49-a. În ziua a 21-a toate simţurile căţelului încep să funcţioneze. Simţurile au fost prezente şi până atunci, dar au fost într-o stare latentă. Caţeluşii sunt pe deplin în alertă la mediul lor şi vor tresări la sunete şi mişcări bruşte.. În acest timp ei sunt capabili să recunoască oamenii semnificativi după miros, imagine şi sunet. Legaturile sociale încep să apară în cursul acestei perioade.
Puii sunt mai activi şi se deplasează bine pe picioarele lor. Această perioadă este una a schimbărilor fizice rapide. Există, de asemenea, schimbări semnificative în undele creierului, puii sunt acum capabili să înveţe din experienţe şi să-şi păstreze ceea ce au învăţat. Acum ei vor învăţa lecţia cea mai importantă din viaţa lor, disciplina. În această perioadă critică ei trebuie să rămână cu mama lor.
Perioada de socializare umană cuprinsă între ziua 50 şi ziua 84. În această perioadă este cel mai bun moment pentru a plasa un căţel în noua sa casă. De acum până în săptămâna 16-a vietii caţelului, caracterul său de bază este stabilit de ceea ce i se predă. Aceasta se va aplica în special la atitudinea lui faţă de oameni şi faţă de capacitatea sa de a servi. Este o perioadă bună în care poate interacţiona şi cu alţi oameni de vârste diferite. Poate fi supus la fel şi fel de experienţe cum ar fi plimbări, mers pe scări, mers la medic, obişnuirea sa cu zgomotul cotidian.
Perioada de stabilire a ierarhiei începe din ziua a 85-a până în ziua a 112-a. În această fază a vieţii sale, câinele va încerca să preia controlul folosind întregul său arsenal: să muşte, să latre mai tare, să mârâie. Când vă este adresat acest comportament treebuie să-l descurajaţi cu multă fermitate. Pentru el este foarte important să ştie cine este şeful grupului. Dacă nimeni din familie nu preia această sarcină, câinele trece la şefie fără să stea prea mult pe gânduri.

Un comentariu:

Dli spunea...

Si eu am un caine de 7 luni brak german , de cand a venit iarna parca ceva sa intamplat cu el este mai moale nu prea raspunde cand il chem . Oare sa fie de la schimbarea vremi sau e bolnav ? Felicitari pentru articol.

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .