RAU DE CALATORIE

Multe persoane sufera de efectele raului de calatorie, indifferent care ar fi mijlocul de deplasare (avion, masina, vapor, etc), motiv pentru care, calatoria in sine ajunge sa li se para un calvar.





Simptomele raului de calatorie sunt greata dusa pana la varsaturi, transpiratii, diaree, vertij, somnolent, stare generala de discomfort.




Ca sa avem un punct de pornire in intelegerea si managerierea acestui rau de calatorie ar trebui sa stim ce este el in fapt. Este un fenomen ce se explica prin receptionarea unor note contradictorii, de diferite dimensiuni, la nivelul centrului de echilibru. Cu alte cuvinte, ochii se adapteaza la mediul exterior, la deplasare iar urechea interna nu.



Acesta este si motivul pentru care exista persone sensibile care au rau de drum chiar si la nivelul vizionarii unui film in care se desfasoara scene de calatorie. Sensibilitatea pare a se reduce atunci cand, fortate de imprejurari, calatoriile sunt dese, regulate sau se pot ameliora si disparea chiar odata cu varsta.



In contrapartida exista grupuri de persoane cu sensibilitate ridicata la raul de calatorie (copiii, varstnicii si femeile gravide). Trebuie sa stim ca nu exista leac daca raul de calatorie s-a instalat deja. Putem lua insa masuri de reducere a acestuia.



Atentie: este foarte important ca persoana care calatoreste si are rau de calatorie sa se aseze in partea cea mai stabila a mijlocului de transport folosit (intre aripile unui avion, la mijlocul unei nave, locul din fata al unei masini, autobuz).



De asemenea va recomand sa lasati deoparte orice activitate care presupune concentrare (lecturare, jocuri video).



Poate ca ar trebui amintit si faptul ca o masa copioasa ar fi foarte daunatoare iar stropirea bucatelor cu alcool ar trebui amanata pentru momentul ajungerii la destinatie.



Daca plecati in calatorie pe mare evitati alimentele dulci sau sarate excesiv.



La un drum cu avionul ar trebui sa evitam fumatul si consumul bauturilor alcoolice.



Cat despre calatoria in autobuz, ar trebui sa anuntati soferul asupra acestei probleme si sa va ocupati un loc cat mai aproape de acesta. In timpul calatoriei va sfatuiesc sa nu priviti decat in fata, fara a incerca sa admirati peisajul prin ferestrele laterale ale autocarului.



Imbracaminte lejera, pozitie lejera in scaun, consum mare de lichide, pastrarea starii de calm, statul cu ochii inchisi o perioada cat mai lunga din drum, sunt tot atatea metode de a trece cu bine de infricosatoarea calatorie fara a fi insotiti de rau.



In completarea tuturor acestor sfaturi cred ca ar trebui sa mergeti si la farmacie sis a va aprovizionati cu ceva buline special pentru raul de drum.



Pungile de plastic sau hartie necesare in momentele de greata maxima sunt, de asemenea, nelipsite intr-o geanta de calatorie a unui om sensibil la calatorie.



Din fericire in present, mijloacele de transport sunt din ce in ce mai confortabil construite astfel incat, macar o parte a acestei neplacute problem este ca si rezolvata.



Daca va stiti cu probleme de calatorie, nu va rusinati sa recunoasteti, sa spuneti problema si, poate cu ajutorul partenerilor de drum sau conducatorilor mijloacelor de transport, reusiti sa depasiti faza neplacuta si va veti bucura cu adevarat de drum, de peisaj, de celelalte persoane de langa voi.




Valentina Popescu


Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .