Plantele aromatice din casa

Incepem cu patrunjelul si leusteanul. In ghivece, cresc repede, fara prea multe pretentii, ne folosesc la definitivarea oricarei variane de mancare, dand culoare si gust de proaspat preparatelor. Patrunjelul poate fi folosit mai ales la peste, la sosuri, legume fierte, salate, oua. Leusteanul este ideal la finisarea unei ciorbe acre.

Busuiocul are mai multe efecte: in afara de parfumul minunat pe care il raspandeste in camera, ajuta si la alungarea tantarilor si, evident este un minunat condiment culinary. Va recomand sa-l folositi la pestele mai gras, la friptura de miel, la carnea de gasca si rata, este minunat la supe, carnati, la bruschete. De asemenea ceaiul de cimbru este folosit atat pentru uz intern (dispepsii , balonari , anorexie , helmintiaza, anemii) cat si pentru uz extern: (dureri reumatismale , plagi purulente, igiena capilara , igiena bucala).

Dafinul, o alta planta aromatica, avand multe proprietati culinare si terapeutice ar trebui sa fie present si in bucataria noastra. Frunza uscata se foloseste la prepararea si aromarea sosurilor vanatoresti, sarmalelor, fripturilor de gasca, rata, pestelui gras, la tocanite. Dafinul este si un bun stimulant digestive, indeparteaza raceala si gripa fiind foarte util in ameliorarea si indepartarea laringitelor, bronsitelor, febrei, sinuzitei, reumatismului, etc.

Menta – iata o plant ape care sunt convinsa ca o sa va faca o deosebita placer sa o aveti plantata in casa (si nu doar in bucatarie). Menta se foloseste la friptura de miel, la prepararea mazarii, cartofilor noi, morcovilor. Menta se foloseste si la prepararea diverselor bauturi exotice (mojito) dar se foloseste si sub forma de ceai, avand efecte curative spectaculoase. Menta are insa si destinatii cosmetic deosebite (tenul oboist se improspateaza cu infuzie de menta, oboseala mentala, stressul, starile depresive si durerile de cap sunt ameliorate daca se aplica ulei de menta pe tample si ceafa. Uleiul de menta are efect stimulant si tonic de aceea se recomanda in cazul reumatismului, inflamatilor respiratorii, otitelor, dezinfectia si reimprospatarea cavitatii bucale. Datorita proprietatilor antibacteriene, ceaiul de menta poate fi folosit pentru curatarea fetei si tratarea acneei si punctelor negre.

Sa nu uitam mararul, usturoiul, maghiranul, oregano, rozmarinul, salvia, tarhonul. sunt tot atatea plante utile in gastronomie, cosmetic, medicina. Sunt la indemana tuturor si dau un aspect placut bucatarie iar, unele dintre ele, dau aroma de proaspat si primavara casei noastre.

Desi lista se poate complete cu multe alte plante care se pot gasi si intr-o bucatarie de la un etaj superior, o sa ma opresc la acestea pentru ca ele sunt si cele mai folosite in bucatarie.


Valentina Popescu

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .