Seria de intalniri muzicale "Cand Bizantul eram noi" s-a reluat saptamana trecuta, cu recitalul "Epoca lui Cantemir", sustinut de formatia de muzica veche Bezmârâ (Turcia).
"Zilele trecute citeam cu bucurie ca o forma muzicala utilizata destul de mult in Turcia si chiar in tarile arabe, numita longa, este de provenienta romaneasca. Iata ca noi am reusit sa inspiram la fel de mult o cultura mare, cum de altfel culturile mari ne-au inspirat pe noi", a explicat amfitrionul intalnirilor din aceasta serie, Constantin Raileanu (compozitor, dirijor al formatiei "Anton Pann", doctorand al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti).
"Cred ca este un argument destul de puternic pentru a incerca sa fim din nou constienti de valorile care s-au creat in acest spatiu - va reamintesc ca muzicienii vremii respective erau cantaretii de strana, erau cantaretii de muzica bizantina. Si cei mai buni dintre ei erau platiti cu greutatea lor in aur.
Deci trebuie sa fim constienti de valorile pe care le avem, de manuscrisele care zac in bibliotecile noastre si care abia asteapta sa fie cercetate. Si, in acelasi timp, ceea ce va propunem noi prin acest proiect: sa vedem cam cum ar fi putut sa evolueze muzica romaneasca daca nu ne-am fi occidentalizat atat de fortat si de rapid si am fi acceptat ca suntem si orientali in acelasi timp.
Vrem sa fim mandri de tot ceea ce este bun atat din latura orientala, cat si din cea occidentala, la fel cum nu trebuie sa fim mandri de lucrurile rele care apartin celor doua zone si care ne pot influenta negativ in evolutia noastra".
Creat in 1996, ansamblul Bezmârâ s-a ocupat de perioada cantemiriana si de perioada lui Ali Ufki, un compozitor de origine poloneza, Bobowski pe numele sau real, care a trecut la credinta musulmana. Ufki este "precursorul lui Dimitrie Cantemir, pe care Cantemir il va continua, in conceptul de a crea un sistem muzical coerent pentru muzica otomana, care la acea vreme se considera ca nu exista. Ei spuneau ca se canta doar muzica persana".
"Muzica orientala, spre deosebire de cea occidentala, isi construieste altfel armonia. Nu este o armonie verticala, construita pe mai multe paliere, de genul terta, instrumente care merg compact, impreuna, urmarind aceeasi melodie, ci se construieste pe o tehnica contrapunctica eterofonica, instrumentele au uneori aceeasi linie melodica, dar difera prin ornamentatia specifica fiecarui instrument". (Constantin Raileanu)
Mic dictionar de termeni muzicali
- Murabba = forma poetica structurata pe catrene, utilizata in compozitiile muzicale.
- Pesrev = (din lb. persana - introducere, preludiu) - forma instrumentala clasica, asezata, de obicei, in deschiderea unei suite de piese muzicale scrise in acelasi makam, dar poate fi interpretata si ca o melodie de sine-statatoare.
- Semaisi = denumeste piesa finala din cadrul unei suite de concert (fasil). Poate fi vocala (Hanende Semaisi) sau instrumentala (Sazende Semaisi).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu