Draconide, un curent unic de meteori, vizibil in noaptea de sambata spre duminica si din Romania

Curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate in noapte de sambata spre duminica, fiind vizibil si din Romania, candva intre orele 22.00 si 03.00, conform site-ului Observatorului Astronomic din Bucuresti, care citeaza calcule ale Organizatiei Mondiale de Meteori.

Cei care doresc sa observe curentul de meteori Draconide trebuie sa iasa in afara orasului si sa priveasca cerul minimum o ora. Observatorul Astronomic le recomanda oamenilor sa priveasca la zeni (deasupra capului). Stelele cazatoare dintr-un curent ar trebui sa aiba o origine comuna, mai spune Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucuresti, tansmite MEDIAFAX .


Metorii din acest curent apar atunci cand Terra trece prin acelasi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner si de obicei se vad doi, trei pe ora. "Anul acesta insa s-ar putea sa vedem mai multi, 60 pe ora, pentru ca ne vom intalni cu o parte densa in particule a locului prin care a trecut cometa intre 1900 si 1907", se spune pe site-ul Observatorului.


in 1933 si 1946 planeta noastra a trecut prin aceeasi parte a traiectoriei cometei si s-au observat adevarate "furtuni" de meteori. Se crede ca anul acesta activitatea va fi mai slaba ca intensitate decat atunci pentru ca materialul din zona s-a disipat in spasiu.


Calculele arata ca, in noaptea de 8 spre 9 octombrie, candva intre ora 22.00 si 03.00, ar trebui sa se poata observa mai multe stele cazatoare care par a veni din constelasia Draco, aflata nu departe de stralucitoarea stea Vega. Totusi, cei interesati nu pot vedea toate aceste stele in acea constelasie si pentru a determina daca au observat o draconida trebuie sa prelungeasca inapoi traiectoria meteorului sa vada daca ajunge in constelasia Draco.


Acest curent de meteori produce suprize, astfel ca este cu atat mai interesant de observat, mai spune Observatorul Astronomic din Bucuresti, precizand ca lumina Lunii Pline va sterge din meteori, fiind posibil sa se vada mai pusine stele cazatoare pe ora.


Potrivit Observatorului, este de asteptat ca si in 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 si 2044 sa existe o activitate crescuta a acestui curent de meteori, mai ales ca anul viitor cometa mama (21 P/Giacobini-Zinner) se intoarce la periheliu (aproape de Soare).


Totodata, si Jeremie Vauboillon, specialist in predictii in cadrul Institutului Mecanica Cereasca si Calcul Efemeride (IMCCE) Paris, a declarat, in 16 septembrie, la Sibiu, ca in 8 octombrie va putea fi observat pe cer un "urias" curent de meteori, numit Draconide, Romania fiind "perfecta" pentru vizionarea acestui "fenomen unic in viata". Potrivit acestuia, curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele cazatoare", cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometa care patrund in atmosfera, cu viteza foarte mare.


"Ca sa va dau un exemplu, toata lumea stie ca in luna august sunt foarte multe stele cazatoare si toata lumea le poate vedea, fara un mare telescop. E foarte usor: te duci afara, deschizi ochii si le vezi. in octombrie, vor fi de doua ori sau chiar de sase ori mai multe stele cazatoare decat in august. Este momentul perfect pentru a fi vazute. Daca vreti sa scapati de oras, va duceti in afara, va intindeti sau va asezeti pe un scaun si le veti putea vedea. Va incurajez puternic sa mergeti sa le vedeti", a declarat atunci Jeremie Vauboillon.


Potrivit acestuia, ultima data fenomenul a fost vazut in 1946, iar inainte de acest an in 1933. "Este ceva foarte rar, este exceptional si va rog sa nu ratati aceasta ocazie. Daca aveti bunici care au vazut curentul din 1946 sau din 1933 va vor spune ca este un eveniment unic in viata. Chiar trebuie sa-l vedeti, ca este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat specialistul in predictii.


Potrivit lui Vauboillon, "Draconidele" vor putea fi vazute din intrega Europa, dar si din partea de vest a Asiei, Romania fiind "perfecta pentru observarea acestui eveniment".


Pe de alta parte, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti a mai anuntat pe site-ul propriu ca, intre 2 octombrie si 7 noiembrie, Terra trece prin marginea exterioara a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Astfel, numarul de meteori pe ora creste, maximul fiind atins candva intre 20 si 22 octombrie. Stelele cazatoare par a veni din constelasia Orion, de aici venind si numele curentului: "Orionide".


Atunci, vor putea fi vazute in medie 25 de stele cazatoare pe ora, dar pot fi numai 10 sau chiar 60, in functie de traiectoria planetei noastre si de bogasia norului de particule. Cei interesati pot observa Orionidele dupa miezul nopsii pana la rasaritul Soarelui, interval in care constelasia Orion se va afla deasupra orizontului. "Anul acesta cerul va fi stricat de Luna in faza de Ultimul Patrar, fiind posibil sa vedem numai 10 stele cazatoare pe ora", atrage insa atentia Observatorul.


Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte stralucitori (bolizi) pe care uneori ii produce, un motiv in plus pentru a-l observa, mai spune Observatorul Astronomic din Bucuresti.



I. G.

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .