Controlul periodic in stomatologie

Vizita pacienţilor în cabinetul stomatologic are loc, din pacate, numai atunci cand au aparut probleme şi uneori probleme grave - respectiv durerea dentara sau gingivala, inflamaţia, sangerarea gingivala, degradarea unei lucrari protetice mai vechi.

Vizita la stomatolog mai poate fi determinata de un eveniment fericit : nunta, botez, concediu, etc...In toate aceste cazuri tratamentele stomatologice devin mai complicate, trebuie realizate în regim de urgenţa, şi ca urmare presupun un efort mai mare pentru pacient, atat din punct de vedere al timpului petrecut pe scaunul stomatologic, cat şi financiar.

Aşadar doresc sa atrag atenţia asupra importanţei controlului stomatologic, control care ar trebui sa aiba loc la 6 luni -ideal- sau macar o data pe an. Deja majoritatea populaţiei a înţeles necesitatea controlului de medicina generala o data pe an. Sanatatea buco-dentara nu este mai puţin importanta decat sanatatea generala. Starea cavitaţii bucale poate influenţa starea generala a organismului, atît din punct de vedere fizic, cat şi psihic. Iar în cazul unor afecţiuni generale cronice, mai grave, apariţia unei inflamaţii în zona cavitaţii bucale ar putea crea complicaţii neplacute.

Controlul stomatologic poate fi necesar a fi efectuat mai des uneori:

- pacienţii cu predispozitie la carie - adica cei cu evoluţie rapida a proceselor carioase. Uneori între apariţia cavitaţii şi apariţia complicaţiilor pulpare ,(care duc la extirparea nervului şi tratament endodontic) trec doar cateva saptamani;

- afecţiuni gingivale, ale parodonţiului marginal. Din fericire, foarte frecvent se datoreaza doar existenţei tartrului. În acesta situaţie, în urma unui detartraj şi periaj corect iar apoi a unei igiene corecte, semnele inflamatiei ar trebui sa dispara în maximum 2 saptamani. Daca nu se întampla aşa, sau igiena nu a fost „perfecta” sau trebuie cautate alte cauze. Pot fi cauze stomatologice - obturaţii „mai mari”, debordante, lucrari protetice vechi, iritante (care nu mai corespund situaţiei actuale), sau cauze generale – de exemplu, o avitaminoza, deci o alimentaţie incorecta. Au fost doar cateva exemple;

- sunt anumite lucrari protetice mobile care necesita rebazare ”obligatorie” la 6 luni;

- în cazul lucrarilor protetice pe implanturi, controlul este absolut obligatoriu la 6 luni. ( Medicul trebuie sa verifice calitatea igienizarii efectuate acasa. Recomand cu tarie folosirea periuţelor interdentare şi a aţei dentare.) Deşi pacienţii semneaza înainte de realizarea lucrarii ca au înţeles acest lucru , totuşi nu se prezinta la cabinet;

În final mai aduc doar un argument pentru controlul periodic în cabinetul stomatologic: dentistul dumneavoastra poate descoperi semnele unei afecţiuni generale în faza incipienta, ceea ce permite tratarea acestora din timp.

Va urez sa mergeţi cat mai rar la tratament şi cat mai des la control.

Dr. Simona-Maria Popa

Competenta in implantologie

Telefon mobil: 0723.26.17.30

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .