Avem nevoie sa fim politicosi?!

Ce m-a apucat sa vorbesc tocmai despre asta? Pentru ca, oricat de mult am evolua, noi si societatea, pentru ca orice varsta am avea sau in orice loc de pe glob ne-am afla, a avea aceasta calitate este o raritate dar, in

acelasi timp dovedeste respect fata de tine insati.

Daca ne uitam in DEX, la politete gasim urmatoarea definitie: Atitudine, comportare conformă cu buna-cuviinţă, amabilă, politicoasă; amabilitate - de altfel, in toate manualele sau indreptarele de bune maniere, politetea are un loc special si o sectiune destul de semnificativa.

Traim in viteza, traim intr-o societate care se inghesuie sa vina in orase si deci sa le suprapoluze si, uneori, unele dintre noi uitam ce inseamna politetea. Asta poate ca este si din cauza ca nu mai este la moda sa ai respect fata de ceilalti si nici sa fii politicoasa.

Candva, a fi politicos era masura educatiei pe care o primisesi si ti-o insusisesi. Ba as putea zice ca era o dovada a faptului ca esti civilizata, ca te respecti. Astazi, nu mai conteaza ati zice. Si totusi, daca ai un moment in care iti poti permite sa fii politicoasa o sa vezi ca, indifferent de varsta, respectful celorlalti se citeste in ochi.

Fetelor, sa fim cinstite. In goanna noastra dupa egalitatea drepturilor dintre barbate si femei, aruncam aceasta “povara” pe umerii barbatilor. Ei trebuie sa fie politicosi cu noi, sa ne ofere flori, sa ne ofere locul lor, sa preia o parte din atributiunile noastre. Ca doar sunt barbate. Dar noi? Politetea si respectul nostru pentru ei? In fapt pentru noi?

Sa fii politicos nu tine nici de sex, nici de varsta, nici de religie. Este adevarat ca te gandesti serios la faptul ca atunci cand esti prea politicoasa pici in fata celorlalte drept naiva, fraiera, fara convingere si deci usor prostuta. Daca nu ai hotararea unei femei de afaceri intri in categoria….si ea este sub papucul cuiva.

Ca sa te aliniezi societatii noastre probabil ca ar trebui sa vorbesti mereu despre banii pe care i-ai facut, sau pe care urmeaza sa-I faci, sau despre vreun contract care este “pe rol”, sau despre cluburile de fite in care ai mai fost si, bineinteles, despre relatiile pe care ti le-ai facut in lumea celor cu bani dar goi pe dinauntru.

Fetelor nu este deloc greu sa fim un pic politicoase. Asta nu inseamna ca ne injosim. Daca stai frumos la rand in statia de autobus, sau saluti si multumesti atunci cand te afli intr-un magazine, daca oferi un zambet si, eventual un compliment la prima ora, istericei de la contabilitate, sau daca ajuti o mamica ce se straduieste sa se urce in autobus cu carutul si cu bebelusul, zau ca va veti simti mai bine.

Si…sa va mai spun ceva. Va fi o reactie in lant. Si persoana catre care v-ati indreptat politetea se va simti un minut importanta, mai bine, poate chiar va zambi. Cat despre doamna de la contabilitate, care intre timp a devenit o femeie zambitoare, in mod cert comportamentul ei fata de voi se va schimba. In fond, nu erai obligate sa-I adresezi vreun cuvant, cu atat mai putin un compliment. Si totusi ai facut-o. Ce fata draguta. Si, in ziua in care te vei simti mizerabil, cineva se va gasi sa-ti intoarca politetea sis a-ti spuna ca arati minunat, chiar daca tu n-ai dormit toata noaptea, sau, si mai mult, se va oferi sa tea jute daca ai avea nevoie de ceva. Chiar daca si tu si respectiv persoana stiti ca nu veti apela la acest ajutor oferit din politete, pot pune pariu ca, prêt de cateva minute ti-au zburat gandurile negre si, a doua zi, cand totul ester oz si pentru tine, te vei intoarce zambioare, cu o ceasca de cafea in mana, si i-o vei oferi recunoscatoare ca, atunci cand totul parea pierdut, cineva a avut politetea sa se opreasca putin din trebuirle zilnice sis a-ti ofere un moment de politete.

Poate nu este prea mult ce va cer insa, in mod cert, rezultatele se vor vedea imediat: incercati sa fiti politicoase si dragute cu cei din jurul vostru. Nu pentru ei ci pentru voi.

Valentina Popescu


Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .