Romanul care s-a nascut american fara sa stie !!!


O americanca a cerut cetatenie... romana

O jumatate de secol au asteptat romanii venirea americanilor si unii dintre ei mai ii asteapta si acum. Dar sa astepti venirea lor si sa fii tu insuti american, fara sa stii, asta e o poveste greu de crezut. Si totusi, s-a petrecut in urma cu putin timp.

Nimic nu prevestea familiei A.C. ca viata lor se va schimba integral dupa 1990. Daniel, baiatul lor avea aproape 30 de ani, isi terminase facultatea si se straduia – nu foarte tare – sa-si pastreze relatia cu fata iubita. Totul a inceput intr-o zi cand doamna A.C., a obtinut acceptul Ambasadei S.U.A. de a cauta in arhivele interbelice date despre sosirea mamei sale in Romania. Dat fiind ca intre cele doua razboaie mondiale Romania era recunoscuta ca fiind una dintre tarile cu cel mai mare nivel de trai – nu prea va vine sa credeti – o serie de cetateni straini au solicitat cetatenie romana. Asta s-a intamplat si cu mama doamnei A.C. care a renuntat la traiul american pentru unul mai bun, in sud-estul Europei si a venit sa locuiasca in Romania. Din pacate, nimeni nu putea sa prevada evenimentele care urmau sa se petreaca o data cu venirea comunistilor la putere. Asa ca si mama doamnei A.C. a fost obligata sa-si duca existenta intr-o tara inchisa, o tara in care drepturile oamenilor erau acordate sau nu de catre oficialitatile comuniste.

Visul american

Dupa evenimentele din decembrie 1989, cand Romania s-a deschis – din pacate prea mult si fara control - intregii lumi, doamna A.C. a putut sa-si indeplineasca un vis mai vechi, anume sa obtina date in plus despre mama sa. Si a constatat, cu stupoare, ca atunci cand a obtinut cetatenia romana, mama ei nu a renuntat la cea americana. Asta insemna ca ea insasi si sotul sau sunt... cetateni americani, iar fiul sau urmeaza sa primeasca aceeasi cetatenie. Urmarea nu e greu de presupus. Familia intreaga a plecat acasa, in S.U.A. si la ora actuala traiesc din salariile pe care parintai le primesc in urma administrarii unui imobil de locuinte. Si cum domnul C. este un om bun la toate, si-au dotat apartamentul cu aparatura electronica aruncata de vecini si reconditionata de domnul C.. Din punctul acesta de vedere, americanii sunt foarte puturosi si nu stiu sa faca nimic, preferind sa apeleze la firmele specializate in servicii. Si cum acolo serviciile sunt foarte scumpe, americanii prefera sa-si arunce aparatura defecta decat sa o repare, intrucit reparatia costa aproape cit un aparat nou.

Din pacate, nu toti romanii au norocul sa primeasca mostenire de la inaintasi cetatenia americana.

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .