Elena şi Nicolae Ceauşescu / FOTO: stiri.rol.ro

Nicolae Ceauşescu a ajuns preşedintele Republicii Socialiste România în 1965. S-a născut în 1918, în Scorniceşti, într-o familie de ţărani săraci, cu 10 copii. A renunţat la şcoală la 11 ani, pentru a munci într-un atelier de cizmărie, iar la 14 ani a intrat în Partidul Comunist, aflat atunci în ilegalitate. A fost arestat de mai multe ori şi a făcut repede carieră în politică, fiind bine-văzut de liderii comunişti din România şi URSS.

În Epoca Ceauşescu, România a beneficiat de mai multe împrumuturi externe pentru finanţarea programelor economice. În Epoca de aur s-au deschis şantiere, s-au construit fabrici şi uzine, metroul bucureştean, Canalul Dunăre-Marea Neagră şi zeci de mii de noi blocuri de locuinţe. Între timp, între 1971 şi 1982, datoria externă a României a crescut de la 1,2 miliarde la aproape 12 miliarde de dolari. Pentru plata acestei datorii populaţia a fost nevoită să suporte lipsurile şi frigul.

Puţinele informaţii despre viaţa privată a lui Nicolae Ceauşescu au dat mână liberă zvonurilor şi legendelor. Câteva dintre acestea: avea un tunel secret prin care putea ajunge oriunde, la fiecare masă cineva îi gusta mâncarea, ca să fie sigur că nu este otrăvită şi... făcea baie în lapte de bivoliţă.

La acea vreme au circulat şi poveşti vânătoreşti. Se pare că Ceauşescu împuşca urşii, după ce agenţii de la Securitate puneau somnifere în mierea pe care o dădeau animalelor.

Din anii ’70, Ceauşescu a devenit subiectul unui cult al personalităţii tot mai deşănţat, nemaiîntâlnit în Europa de la moartea lui Stalin.

Consoarta ,,celui mai iubit fiu al poporului, Elena Ceauşescu, în fapt o semi-analfabetă, a ajuns „savant de renume mondial” şi „mamă iubitoare” a poporului. Despre ea s-a spus că ar fi condus din umbră, cu mână de fier, destinele României, pentru că dictatorul era mult prea slab pentru a lua decizii de importanţă naţională.

După dispariţia cuplului Ceauşescu, în decembrie '89, românii au putut să vadă pentru prima dată luxul în care trăia cuplul prezidenţial. Tot atunci au început şi speculaţiile despre averea pe care o acumulase familia Ceauşescu. Se spunea că încercarea de a fugi din ţară a dictatorului se baza pe fonduri de peste un miliard de dolari, depuse în bănci din străinătate. La procesul din 25 decembrie 1989 membrii Tribunalului Militar Excepţional au pus întrebări legate de aceşti bani, dar ambii soţi Ceauşescu au declarat că nu au nici un dolar în străinătate. În octombrie 2008, o comisie parlamentară de anchetă a ajuns la concluzia că, de fapt, banii n-ar fi existat niciodată.

--------------

Sursa : aici