COPILULUI TAU II ESTE TEAMA ?

Pentru multi parinti, temerile copiilor n-au niciun sens. Totusi, pentru copii, monstri din din intuneric si sunetele din pod sunt destul de reale.

In jurul varstei de doi ani copilul poate deveni speriat de lucruri care pana atunci nu il deranjau, cum ar fi cainele vecinului, intunericul, canalizarea de la cada si sunetele puternice.

Exista mai multi factori care contribuie la aparitia fricii la varsta de doi ani.


Copii intre doi si sase ani au experimentat frica sau durere din cauza faptului ca au fost pierduti, raniti sau muscati.


Au si imaginatii bogate si se lupta cu ideea de cauza si efect. Un bebelus stie destule despre marime si forma, dar nu destul incat sa stie ca nu poate fi tras in scurgerea de la cada sau intr-o toaleta.


Copiii mai mari cunosc si ei pericolele despre care aud sau vad la TV. Este dificil pentru ei sa stie ce este si ce nu este adevarat. Iata cateva motive comune de frica pentru copii.


Teama de separare


Nelinistea copilului, legata de separare, este un indiciu al cresterii. Inainte de a atinge varsta de doi ani, copilul te uita dupa ce plecai si se linistea repede.


Acum, copilul se intreaba si se ingrijoreaza legat de plecarea ta. Intotdeauna spune-i copilului ca pleci. Furisarea scade increderea. Ai putea incerca sa ii dai o activitate care sa ii absoarba atentie.


Un ritual minutios de a face cu mana si a trimite saruturi ar putea functiona, de asemenea.


Prescolarii sunt mai siguri pe ei decat bebelusii, dar uneori apare si pentru ei frica de separare de un parinte cand incepe o scoala noua, petrece noaptea la neamuri sau se muta in casa noua.


Intra in aceste situatii incet. Poate insemna mult daca vizitezi scoala de mai multe ori inainte de prima zi sau daca petreci prima zi sau primele doua zile cu copilul tau.


Teama de a face baie


Multi copii tineri isi fac griji ca se vor scurge prin canalizarea de la cada. Acest lucru nu poate fi schimbat prin discutii logice. Nu lasa apa sa se scurga cand copilul este inca in cada sau chiar in baie.


Cand copilul este speriat de apa, ai putea incerca sa il lasi sa se joace cu un ochi de apa, apoi in chiuveta si, in final, la marginea cazii (nu lasa copilul niciodata singur in baie).


Frica de caini


Cainii sunt animale zgomotoase, se misca repede si sunt imprevizibile. Multi copii se tem de ei. Respecta teama copilului tau de caini ciudati, instinctul unui copil poate fi corect.


Daca vrei sa ii faci cunostinta copilului tau cu un caine prietenos, incearca sa ii arati, mai intai, poze cu cainele respectiv. Apoi, priviti impreuna cainele de la distanta, dupa care va apropiati de el impreuna.


Poate vrei sa ii arati copilului cum sa mangaie cainele, dar nu il forta si pe el sa o faca. Daca refuza, poti incerca mai tarziu.


Teama de sunete puternice


Desi copilului tau ii place sa bata tobele, sunetul unui aspirator sau a unui uscator de par poate fi infricosator. Chiar si prescolarii pot dezvolta frica de sunete puternice.


Lasa copilul sa priveasca si, eventual, sa atinga lucrurile din casa inainte de a le porni. Daca frica pare intensa, pastreaza “treburile zgomotoase” pentru momentele cand copilul tau este adormit sau intr-o stare vesela, sau chiar mai bine, cand nu este in preajma.


Teama de intuneric


Parintii recunosc ca micutul lor doarme, uneori, cu lumina aprinsa. Pot dormi cu lumina fara sa le afecteze sanatatea. Multi copii dorm cu lampa aprinsa chiar si dupa ce au inceput scoala.


Teama de intuneric este de obicei una dintre ultimele frici care dispare. Copii tineri se tem de monstri si serpii care se furiseaza in umbra. Copiii mai in varsta se tem de hoti si spargatori.


Nu este deloc neobisnuit pentru copii de 10-11 ani sa doarma cu lumina aprinsa. O reducere graduala a luminii functioneaza pentru majoritatea familiilor, in timp ce unii copii decid de bunavoie sa stinga lumina. Este important sa nu iti grabesti copilul.


Si copii de scoala au anumite temeri


Pe perioada anilor de scoala, dispar monstri, dar apar alte frici. Copiii de scoala au de-a face cu batausi, frica de respingere sau jenare si uneori, faptul ca sunt singuri acasa dupa scoala.


Ei sunt, de asemenea, constienti de evenimentele de la TV care prezinta crime, abuzuri de droguri, rapiri si hotii.


Aproximativ o treime din copii cu varsta scolara prezinta frici care reapar. Deseori, ei gasesc strategii care sa ii ajute sa treaca mai usor peste aceste frici.


O strategie comuna pe care copii o folosesc este sa dea drumul la TV atunci cand ajung acasa pentru a nu auzi zgomote ciudate.


Alte strategii includ ascunderea sub pat sau in debara, aprinderea tuturor luminilor din casa si folosirea telefonului pentru a se linisti si a face rost de companie.


Copiii mai in mari se simt, deseori, stanjeniti de faptul ca le e frica si sunt reticenti in a-si impartasi sentimentele.


Punand intrebari specifice, cum ar fi “Ai un loc de ascuns special? Vii spre casa intr-un anumit mod? Cand vii acasa, verifici usile?”, parintii si-ar putea face o idee asupra grijilor copiilor lor.


Un plan bine pus la punct pentru protectia proprie ar putea indica faptul ca copilul se simte amenintat si infricosat.

*******
Sursa : aici

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .