[ FOTO ] Masivul Bucegi si Poiana Gutanului




Masivul Bucegi, cu o suprafaţă de circa 300 km2, se află la extremitatea estică a Carpaţilor Meridionali, desfăşurandu-se între Valea Prahovei la est si culoarul Branului şi Valea Ialomiţei la vest; cade brusc spre nord către depresiunea Bârsei şi spre sud, până la contactul cu Subcarpaţii de curbură. Se întinde pe teritoriul judeţelor Dâmboviţa, Prahova şi Braşov. Fiind de o mare complexitate structurală şi morfologică, masivul apare ca o cetate naturală, cu incinta suspendată la 1600 - 2500 m, sprijinită de abrupturi puternice.

Unele denumiri toponimice întâlnite în munţii Bucegi ridică interesante probleme de filologie. Numele de Bucegi are o formă arhaică de Buceci. Forma Buceci este identică cu a antroponimicului Bucşa sau că numirea ar fi o variantă a lui Bugeac "un complex de mai multi muşchi care formează un covor verde si moale". În actul ctitoricesc din 1695 al Mănăstirii Sinaia, se spune că mănăstirea a fost ridicată "la pustie sub muntele Buceciul". Numele de Buceci în loc de Bucegi mai este dat masivului, în zilele noastre, de către unii bătrâni din Branul de Sus. Oamenii de pe versantul nordic, estic şi cei din partea de miazăzi a munţilor, ca şi locuitorii Branului de Jos, îi numesc cu toţi în zilele noastre Bucegi. Lingviştii spun ca huceagul sau buceagul este un păduriş des şi jos, ori covorul de muşchi verde şi moale, sau chiar pământul pustiu, lipsit de păduri, doar cu buruieni şi ierbărie. Localităţi cu numele Bugeac sau Buceag existau in judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Teleorman, Bugeacul istoric din Basarabia, teritoriu aparţinând regatului dacic al lui Burebista. Poate că tufele joase de jnepeni, numite şi buceag, au dat numele Bucegilor. Lingvistul Sextil Puşcariu susţine chiar că Bucşoiul, unul din braţele stelei de munţi ce se intâlnesc în vârful Omu, îşi are numele derivat de la Buc, Bucur (nume autentic dacic), tot aşa cum şi Buceci, Bugeci, se derivă de la Buc cu acelasi sufix ca în Măneciu sau Moeciu .
Ceea ce este subliniat , contine link-uri de trimitere spre destinatia respectiva .

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .