[ DESTINATII DE VIS } Biserica Fortificata din Darjiu, Harghita


Biserica Fortificata din Darjiu/Szekelyderzs este singura dintre toate cele sapte biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO, ce apartine de comunitatea maghiara.

Denumita de catre localnici si "Cetatea Slaninilor", biserica fortificata a fost construita in mai multe etape, incepand cu secolul XIII. Arhitectura Bisericii Fortificate reprezinta o imbinare armonioasa intre stilul roman, reprezentat de cele mai vechi elemente arhitectonice, si stilul gotic, folosit la reconstructia cladirii, care a avut loc in a doua jumatate a secolului XV.

Principalul punct de atractie al bisericii de la Darjiu il reprezinta picturile murale de la interior, desi mare parte dintre acestea sunt serios deteriorate atat ca urmare a reformei protestante din veacul al XVI-lea, cat si datorita unor reamenajari ulterioare. Din ansamblul mural fac parte "Martiriul celor 10.000", "Convertirea Apostolului Pavel", si picturile ce sunt inglobate in ciclul Legenda regelui Ladislau, fiind considerate cele mai impresionante opere medievale din Transilvania (Urmarirea cumanului, Lupta corp la corp, Infrangerea si uciderea cumanului, Odihna lui Ladislau).

Localnicii numesc biserica "Cetatea Slaninilor" datorita faptului ca in camerele de provizii ale fortificatiei se pastreaza si astazi carnea afumata si slanina locuitorilor satului, dar si cerealele. Este un obicei inedit ce fascineaza turistii ce viziteaza Biserica Fortificata din Darjiu.

Sursa foto: Wikipedia si szekelyderzs.com

A.I.
editor artline.ro

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .