Perioada in care copilul tau are intre unu si trei anisori este una foarte importanta. In sfarsit, el este capabil sa interactioneze cu lumea din jurul lui.
Acesta este un timp cand copilasii vor sa exploreze si sa experimenteze ceea ce vad.
Este de asemenea momentul cand poti incepe sa le faci cunostinta cu noi mancaruri.
Aceasta poate fi o perioada dificila atat pentru copii cat si pentru parinti.
Copilasul are nevoie sa i se acorde oportunitatea de a incerca mancaruri noi, de a decide daca ii plac si de a nu fi obligat sa consume o mancare ce nu-i place.
Retine faptul ca papilele gustative ale unui copil sunt mult mai sensibile decat cele ale adultilor.
Pe masura ce inaintam in varsta, sensibilitatea papilelor noastre gustative incepe sa scada, la fel cum se intampla cu multe alte lucruri din corpul nostru.
Asadar, ceva ce pentru tine are gust placut ii poate parea ingrozitor de amar pentru copilasului tau.
Exista o substanta chimica in mancaruri numita feniltiocarbamida (PTC) care da gustul amar unor alimente precum grepfrut, capsuni, portocale, mere, costita, gulie, broccoli sau fasole verde.
Unii oameni sunt sensibili la acest compus si implicit, la gustul amar al acestor alimente.
Asadar, retine faptul ca, daca micutului tau nu-i place o anumita mancare, el nu poate controla acest lucru.
Nu vrei sa-ti hranesti copilul cu forta. Propozitia “mananca tot din farfurie” nu trebuie adresata unui copil.
Ca adult, nu ar trebui sa judeci preferintele la mancare ale celorlalti membrii ai familiei tale. Cand un copil e atat de tanar, nu este momentul sa-i creezi complexe legate de preferintele lui de mancare.
Ar trebui sa i se permita sa incerce alimentele pe care toti ceilalti le consuma si sa decida el insusi daca ii place sau nu acea mancare.
Nu exagera creand o mancare cu totul diferita de ceea ce mananca restul familiei, ci da-i copilului sansa sa guste tot ce vrea sa manance si sa isi elaboreze propria lista de mancaruri care ii plac si care nu ii plac.
Un copil poate dezvolta o preferinta compulsiva. Acesta se refera la insistenta copilului de a manca doar anumite alimente. Acestia isi vor reveni de indata ce vor fi pregatiti pentru asta, deoarece acesta etapa a mofturilor nu dureaza prea mult.
Ce sa faci daca copilul este mofturos:
- Prepara mancaruri relativ simple.
- Ofera-i copilului tau portii mici pe o farfurie mica.
- Permite-i copilului tau sa ceara supliment de lichide si de mancare.
- Nu insista ca acesta sa termine mancarea inainte de a primi desertul. Ai putea servi desertul odata cu mancarea, pentru a-i micsora importanta preconceputa, de premiu.
- Lauda copilul atunci cand incearca mancaruri noi si pentru ca stie cum sa se comporte la masa.
- Profita de timpul mesei pentru a discuta lucruri pozitive precum fapte bune, comportamente laudabile sau lucruri bune pe care le-a facut copilul tau in acea zi.
Vei cunoaste multe provocari alaturi de copilul tau. Evident, mancarea va fi una din marile provocari. Totusi, retine faptul ca el n-a gustat inainte toate mancarurile pe care i le oferi. Tine cont de urmatoarele recomandari:
- Aminteste-ti de propriile tale experiente.
- Fii atenta la nevoile copilasului tau. Nu exista absolut niciun motiv pentru care un copil ar trebui sa se simta vinovat deoarece nu-i place o anumita mancare sau cand nu-si termina mancarea din farfurie. Depinde numai si numai de parinti crearea unei relatii pozitive intre copil si mancare.
- Hrana este o necesitate a vietii atat la copii cat si la adulti. Nu trebuie folosita niciodata ca o recompensa, ori considerata o pedeapsa pentru copii.
Nu putem sublinia indeajuns importanta crearii unei relatii pozitive cu mancarea. Numarul tinerilor cu alimentatie defectuoasa este incredibil de mare.
Chiar daca putem invinui revistele de moda si celelalte mijloace mass-media pentru impunerea unei imagini a corpului perfect asupra noastra, relatia dintre individ si alimentatie se cultiva in familie.
In calitate de parinte, controlezi aceasta relatie inca de la inceput. Asadar, tie iti revine rolul important de a preveni dezvoltarea unei relatii negative intre copilul tau si alimente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu