Dan Diaconescu face cărare la DNA, unde zilnic are şedinţă, după ce ani întregi şi-a afişat cu ostentaţie averea: vile, iaht, avion, elicoptere, totul produs cu o televiziune de apartament.
Domnul Dan. Aşa-i spun angajaţii, cu o slugărnicie asumată. El se alintă altfel: micul mogul. N-a avut niciodată mai mult de 60 de kilograme, dar încălţările din piele de şarpe îţi transmit că vrea să-l iei în serios. Bentley-ul gri şobolan, asortat la pantofi, pare un protector solid al acestui tip firav şi care vorbeşte cu o voce aşa de scăzută de parcă n-ar fi mâncat nimic toată ziua.
SUMARUL ARTICOLULUI
Dan Diaconescu stă înfăşurat în costumul său scump ca într-un sac, pentru că nu are umeri, nu are piept şi nici genunchi, iar cravata - strânsă până la punctul de la care, tehnic vorbind, intervine sugrumarea - atârnă de gâtul său subţire pentru că efectiv nu are de ce să se agaţe.
Filiform ca Michael Jackson în cea mai bună perioadă a sa, micul mogul capătă dimensiuni supranaturale învelindu-se în veşmântul bogăţiei. Are acasă o pătură cusută din hârtii de 100 de euro cu care se acoperă noaptea, când doarme cu geamul deschis.
Domnul Dan are iaht de 2,4 milioane de euro, are Rolls de 600.000, Bentleyuri şi Roveruri, terenuri, case, dependinţe, elicoptere, avioane, poate şi-un aeroport. Averea e aura sa, cercul de lumină care te orbeşte şi care-l ajută să leviteze 50 cm deasupra solului. Domnul Dan are.
"Şi-a gonflat averea"
La 30 de milioane de euro îl cotează tabloidele, ba chiar şi-un ziar serios ca "România liberă". N-are atât, dar toată lumea se întreabă cum a putut izvorî purcoiul acesta de bani dintr-o garsonieră în care încăpeau o masă şi trei reflectoare. Toate interviurile date de micul mogul sunt forme de exhibiţionism financiar.
Stă într-o vilă de 500 mp, cu piscină interioară, în Primăverii. Mai deţine trei vile în Bucureşti şi trei apartamente. Plus sediul nou, o fostă hală industrială, şi pământul din jur. Se lăuda că şi-a luat nu unul, ci două elicoptere şi apoi un avion. Apoi a sunat la tabloide să le anunţe că şi-a lansat iahtul la apă.
"Şi-a gonflat averea. N-are nici pe departe tot ce spune el. Toate proprietăţile, toate maşinile de lux sunt luate pe credit, dacă îi suspendă licenţa şase luni nu mai are cu ce plăti ratele. N-are niciun elicopter, sunt fabulaţii, şi niciun avion. Iahtul e luat la mâna a doua cu câteva sute de mii de euro. Şi ăla e tot în leasing", afirmă, sub anonimat, unul dintre membrii importanţi ai anturajului lui Dan Diaconescu.
Iahtul pe care zice că n-a călcat niciodată
"Da, tot ce am e pe credit. Calculul e simplu: am în momentul acesta credite la bănci de 14,5 milioane de euro, dar cele patru firme pe care le deţin, care operează două televiziuni (incluzând DDTV, programul de desene animate şi filme cumpărate la kilogram - n.r.), valorează de cinci-şase ori mai mult", răspunde micul mogul. Întrebat de elicoptere, a dat înapoi, zâmbind jenat: "Nu comentez". Şi avionul? "Nu comentez".
Dan Diaconescu are o retorică înşe lă toare, trece de la fapte reale la fabulaţii legând frazele în lanţuri interminabile, fără pauze de respirat şi fără inflexiuni, pe un ton neutru, acţionând ca un somnifer. Vorbeşte ca la televizor: "Despre avion nu spun nimic pentru că Parchetul mă acuză că transport cu el lingouri de aur în Iran. Procurorul spune că aduc baloturi de marijuana din Iran pe care o vând şi apoi transform totul în lingouri de aur pe care le depozitez în Iran". Acesta-i un exemplu de discurs.
Apoi cu iahtul: "Ei, prostii, nu e niciun second hand, e nou-nouţ, l-am comandat în Anglia, am fost în fabrică să văd cum îl construiesc, a costat 3 milioane de euro (a rotunjit el de la 2,4 milioane - n.r.) şi e acostat la Monte Carlo, e luxos, are 21 de metri, patru camere, are numele OTV şi e sub pavilion italian, că în România impozitul era de 80%, iar în Italia e de numai 2%. Dar nam călcat niciodată pe puntea lui că n-am avut timp. Nu se strică dacă nu e folosit, îl ţin acolo...".
Barca a luat-o ca să se ţină după Adrian Sârbu, modelul lui de mogul. Îl admiră sincer, o spune public: "E chestie de imagine, dacă şi-a luat Sârbu iaht, trebuia să-mi iau şi eu. Îşi ia Sârbu palat, îmi iau şi eu unul mai mic. Prost am fost să nu plec din ţară cum a făcut Sârbu şi am lucrat numai cu firme înregistrate în România în loc să-mi mut televiziunea afară. Am avut oferte din Spania, din Austria...". Dan Diaconescu chiar e atent la fiecare mişcare a lui Adrian Sârbu şi aspiră la un post de CEO.
500 de euro ca să apari la OTV
Deci paradigma vieţii lui Dan Diaconescu: prea mulţi bani pentru o garsonieră TV atât de mică. De unde? Din publicitate sau şantaj?
"OTV a produs tot timpul bani. Băga 50.000 de euro pe lună şi scotea 100.000. Emisiunile se vindeau cu 250-500 de euro jumătatea de oră. Făcea 6.000-7.000 de euro/zi numai din asta. Publicitatea mergea bine, că a prins boomul economic şi dezvoltarea imobiliară. Vindea la spot, nu la puncte de rating, că se adresa clienţilor mici. Câţi bani cerea ca să intri în emisiunea lui nu ştiu. N-a făcut avere din şantaje, televiziunea producea singură, dar că din când în când i se mai ivea câte o ocazie, tot ce e posibil", afirmă consultantul anonim.
Varianta lui Diaconescu e scurtă: "N-aveam nevoie de 100.000 de euro din şantaj când făceam un milion din publicitate. Am vândut tot timpul emisiuni la preţul a 12 minute de publicitate/oră. Acum e 3.000 de euro ora. Tot timpul am avut venituri duble faţă de costuri".
VINE ŞTEFAN CEL MARE. 25 de oameni necăjiţi îl aşteptau miercuri seara la intrarea în OTV. Toţi îl divinizau. Bătrâna în alb i-a pupat mâna
FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
FABRICA DE BANI. Celebrul studio din garsoniera de pe Magheru unde Diaconescu ţinea emisiuni şi de 10 ore
FOTO: Mediafax
PRINCESS 21M. Deşi Diaconescu susţine că n-a călcat încă pe iahtul personal, prietenii săi spun că au fost împreună în croazieră pe coasta iberică ...
-----------------------
Autor: Gabriel Gachi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu