Daca lucrezi cu bebelusi, sau ai copii mici, in mod inevitabil vei intalni situatii in care copiii se comporta gresit si corectarea acestor comportamente devine necesara.
Copiii au adesea nevoie de indrumare atunci cand trebuie sa invete care anume comportamente sunt acceptabile si care nu.
Daca vei intelege care sunt modurile cele mai eficiente prin care poti face fata comportamentelor eronate ale copiilor, ii vei putea invata cum anume sa se comporte corect, cum sa faca alegeri inteligente si sa evite sa faca greseli prea mari in viitor.
Remedierea comportamentului gresit al copilului
Pasul 1
Estimeaza daca purtarea copilului este cu adevarat gresita, tinand cont de varsta lui si de faza de dezvoltare in care se afla.
Desi unele comportamente ale copiilor pot fi enervante sau frustrante pentru adulti, ele ar putea fi normale pentru o anumita etapa din cresterea lor.
Comportamentele regresive precum “vorbitul ca bebelusul” sau egoismul sunt normale in anumite circumstante. Cei mai multi copii vor abandona cu timpul, in mod natural aceste comportamente.
Pasul 2
Determina daca acel comportament necesita o actiune directa sau este mai bine sa il ignori. Adesea, comportamentele gresite menite sa atraga atentia, cum ar fi agitatia excesiva si comportamentul salbatic, sunt cel mai bine indreptate prin folosirea “urechii surde”.
Daca vei incuraja copilul dandu-i atentie, el va continua sa se comporte in acelasi fel. Daca situatia nu necesita disciplinare din partea unui adult, ignora acest comportament pana cand copilul cedeaza.
Pasul 3
Explica-i copilului de ce un anumit comportament este gresit si reaminteste-i de fiecare regula pe care a incalcat-o. Disciplina impusa ar putea fi mai putin eficienta cand copilul nu intelege motivele care se stau in spatele pedepsei.
Pasul 4
Alege o masura disciplinara rezonabila si pe masura varstei copilului tau.
Pauzele pentru pedeapsa, in coltul de pedeapsa, pot corecta un comportament agresiv si periculos al copiilor mici; pentru copiii mai mari, ridicarea temporara a privilegiilor, precum ar fi interzicerea privitului la televizor, poate corecta un comportament gresit prin folosirea unei masuri negative.
O alta metoda de disciplinare implica atribuirea unor treburi casnice suplimentare, suspendarea banilor de buzunar pentru o saptamana si restrictionarea folosirii computerului si a jocurilor pe calculator video
Pasul 5
Semnalizeaza comportamentul gresit atunci cand el apare si nu astepta pana mai tarziu. Actiunile disciplinare sunt mult mai eficiente atunci cand ele se intampla imediat dupa ce a fost sesizat comportamentul gresit al copilului.
Pasul 6
Sustine comportamentul bun. Folosirea laudelor si a recompenselor pentru un comportament bun incurajeaza copiii sa se comporte in moduri pozitive si nu vor cauta sa se comporte gresit.
Atunci cand observi comportamentul bun al copilului tau, complimenteaza verbal ceea ce face si ofera-i o recompensa pe masura lucrului bun pe care-l face. Astfel, ii vei permite copilului sa vada care sunt consecintele unui comportament bun, ale unei alegeri bune, in loc sa aiba de-a face numai cu pedepsele si criticile la adresa unui comportament gresit.Pasul 7
Ofera-i chiar tu un model de comportament pozitiv, ramanand calma, demonstrand maturitate si evitand sa faci orice lucru pentru care ar fi primit copilul pedeapsa, precum ar fi tipatul si injuratul.
Copiii invata prin puterea exemplului si va fi foarte dificil sa corectezi un anumit comportament daca tu incalci aceleasi reguli pe care tu vrei ca el sa le urmeze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu