Cipsurile Tortilla de la Casa Fiesta sunt neurotoxice
Legea 363 din 2007 sanctioneaza drastic publicitatea inselatoare facuta de comercianti, mai ales cand este vorba de ..alimente care sunt destinate consumului romanilor si mai ales copiilor din tara noastra. Continuand seria exceptionala"Ce bem, Ce mancam", Cristina Andreea Calin de la Jurnalul a prezentat analiza de laborator a produsului Tortilla Chips de la Casa Fiesta.
Tortilla Chips "Casa fiesta" au in compozitie "porumb, ulei de palmier, aroma de chilli (sare 1,5%, pudra de ceapa, potentiator de gust E 621 (monoglutamat de sodiu), condimente, extract de drojdie, sirop de glucoza, dextroza (griu), pudra de usturoi, pudra de rosii, zahar, acid (E 330 – acid citric), antiaglomerant (E 341 – fosfati de calciu, E 551 – dioxid de siliciu), ulei de floarea-soarelui, coloranti (E 160c – extract de ardei rosu, E 162 – rosu sfecla), arome)". 100 de grame de chips au o valoare energetica de 2.100 kj/ 500 kcal, proteine 6,5 g, carbohidrati 65 g, grasimi 23 g, produsul vinzindu-se in pungi cu masa neta de 200 g.
ANALIZA
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind chips care imita produsul traditional mexican tortilla, cu profil nutritional profund dezechilibrat, cu un mare exces de glucide (65%), dar si de grasimi (23%). Aceste ingrediente imprima produsului o densitate energetica foarte ridicata – 500 kcal/ 100 g, dar si o incarcatura glicemica foarte mare, periculoasa pentru pancreasul endocrin si exocrin. Glucidele sint atit cu absorbtie lenta – amidon din porumb –, cit si cu absorbtie rapida – sirop de glucoza, dextroza, zaharoza. Urmeaza in lista de componente sarea – in cantitate mare – 1,5 g la 100 g de chipsuri. Consumind o punga intreaga de chips vom acumula jumatate din doza zilnica recomandata pentru un adult. Oricum, toate valorile nutritionale trebuie dublate pentru a afla cantitatile exacte dintr-o punga de chips. Rezultatul este unul ingrijorator.
Producatorul ne sugereaza sa consumam aceste chips alaturi de un sos. Astfel sintem indemnati la un comportament alimentar si mai nesanatos, din cauza faptului ca de cele mai multe ori sosurile au o densitate energetica mare, pot contine sare, zaharuri si alti aditivi alimentari, ne spune specialistul.
Concluzii
Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, adolescentilor, celor cu maladii hepatorenale si dislipidemie, hipertensivilor, celor cu boli cardio- si cerebrovasculare, celor cu maladii neurodegenerative, suferinzilor de cancer, celor cu status proinflamator sistemic si sindrom metabolic.
Diabeticii si cei cu rezistenta la insulina il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul ridicat de glucide si de incarcatura glicemica foarte mare. Deoarece este prezent griul, suferinzii de celiachie nu pot consuma acest produs. Acest produs nu corespunde cu prevederile Legii 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamint preuniversitar si nu poate fi vindut in cadrul scolilor. Conform inscriptionarii de pe eticheta, produsul contine o sursa de gluten (griu) si, de asemenea, surse ascunse de sare, zahar si grasimi. De aceea, produsul poate fi incadrat in categoria junk food.
NOTA :
Articol preluat de pe : http://asistentapentruconsumatori.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu