Jeanette d’Honrath, prima iubire a lui Ludwig van Beethoven, devenita Johanna von Greth dupa casatoria cu capitanul Karl von Greth, a locuit in Romania, la Timisoara, in cladirea Casei Armatei, sotul sau fiind numit comandantul Garnizoanei, în 1823. De curand a fost dezvelita la Timisoara o placa comemorativa dedicata iubitei marelui compozitor, prin eforturile Lucianei Ianculescu, profesor de muzica.
Beethoven si Jeanette d'Honrath s-au cunoscut la Bonn si exista documente care arata ca marele compozitor avea adresa din Timisoara a primei sale iubiri.
Una din cele mai importante iubiri a fost Eleonore von Breuning. Aceasta a fost fiica familiei care l-a sprijinit pe Ludwig dupa ce a ramas fara mama.
Astfel se pare ca in opera Fidelio numele personajului principal, Leonore, nu a fost ales intamplator. Una din scrisorile geniului german, semnata pe 2 noiembrie 1793, incepe cu "Adorabila Eleonora...".
Fraulein Jeanette D'Honrath si Fraulein Westerhold au fost pentru Beethoven doua femei ce i-au umplut viata mai mult ca aventuri menite sa-i distraga atentia de la activitatile domestice si indatoririle zilnice. Cu toate acestea mereu si-a amintit de ele cu afectiune.
Magdalena Willmann, minunata cantareata, nu a impartasit sentimentele marelui compozitor. Din nefericire atunci cand si-a marturisit iubirea catre Magdalena, a fost respins. Motivele nu au fost multe. Doar doua: "Este urat si pe jumatate nebun".
Giulietta Giucciardi a fost o alta dragoste imposibila pentru geniul Beethoven. Aceasta era prea tanara, in varsta de 16 ani si i-a fost eleva. Nemuritoarea "Sonata a lunii" sau Sonata pentru pian nr. 14, op. 27 nr.2 in do diez minor (Mondscheinsonate), a fost dedicata acestei eleve, Giulietta Giucciardi.
Josephine von Deym, o contesa vaduva, a devenit una din cele mai bune prietene a lui Beethoven.
Therese Malfatti si Amalia Seebald sunt alte doua femei ce sunt prezente in biografiile lui Beethoven scrise de mai multi autori, desi nu exista dovezi exacte ca acestea ar fi avut vreo legatura sentimentala cu compozitorul german.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu