Desigur ca fiecare dintre noi il consuma, in diverse variante: sec sau sprit, aspru sau dulce, la bucurie sau la necazuri.
In general vinul poate fi baut singur sau asociat cu mancaruri. In cea de-a doua varianta placerea gustului va fi sporita prin armonizarea diferitelor arome, vegetale, fructate etc.
In varianta in care asocierea este una corecta, rezultatul obtinut este o evidentiere reciproca de gust si arome.
Evident nu trebuie urmate regului stricte ci rebuie sa mergem pe calea unor recomandari pe care le putem imbunatati prin propriile placer.Ordinea vinurilor este importanta. Ar trebui sa incepem cu cele mai usoare, cu gust simplu.
Asadar, sa vedem ce recomandari sunt.
Contrar parerii ca la aperitiv ar trebui sa servim digestive, tarii (tuica, etc) recomandarea este sa incepem cu un vin alb usor, elegant. In timp ce tariile nu fac decat sa amorteasca papilele gustative, vinul le va starni. In felul acesta stomacul nostrum se va pregati pentru un rasfat culinary.
La aperitive si supe putem sorbi un vin alb, “sauvignon blanc”, “Riesling”.
Ca si prioritate in degustarea vinurilor primele intra pe lista vinurile tinere, lasand savoarea batranetii unui vin pentru mancarurile mai grele de la sfarsit.
Importanta este si temperature la care se beau vinurile si ordinea lor.
Un vin rece va fi baut la inceput, lasand vinurile la temperature camerei catre partea in care deja incepe moleseala aceea placuta in care visarea si amintirile isi fac loc incet, incet in sufletul nostrum.
La asocierea barnzeturilor cu vinurile ar trebui sa tinem cont de ingredientele de baza (tipul de lapte – vaca, oaie, capra, etc), timpul de maturare dar si modul lor de preparare. Daca servim vinuri negre ar trebui sa alegem unele acidulate, cu continut scazut de tannin ca sa putem evita gustul de amareala. Oricum, la branzeturi se recomanda vinurile seci.
La fripturi si sosuri, vinurile negre, seci, la temperature camerei fac si o sarbatoae din masa.
Vinurile dulci se recomanda la desert. In aceasta situatie ne putem juca putin fie armonizand gusturile, fie folosindu-ne de contraste. Oricum ar fi, daca vinul este dulce, acesta trebuie sa fie mai dulce decat desertul insusi.
In general, un vin dulce este mai greu si se recomanda a fi consummate, asemenea deserturilor, cu moderatie.
Nu stiu cate dintre voi au mers la un restaurant in care chelnerul stie ce sa recomande, sties a-ti spuna si de ce iti face recomandarea in cauza si, ceea ce serveste se si potriveste.
Din pacate, la noi in tara,acest aspect este neglijat in cele mai multe restaurant. Daca faceti o incercare, veti vedea ca vi se recomanda fie vinul cel mai scump, fie vinul cel mai cunoscut. Nimeni nu are rabdare sa vada ce anume comandati si cum poate asocial mancarea cu bautura si, mai ales, nimeni nu recomanda de maniera” Pentru inceput, va recomand….”.
De aceea eu va recomand voua doamnelor sa aveti grija de acum incolo ce comandati si ce beti pentru ca, pana la urma, este vorba de o placer pe care dorim sa ne-o oferim dincolo de munca zilnica.
via : link
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu