In fiecare casa exista un borcan de miere - sau macar e la indemana orisicui sa aibe asa ceva. Fie ca se consuma ca inlocuitor natural al zaharului, pentru efectele ei benefice ca tratament naturist (medicament, masti cosmetic) sau, pur si simplu pentru gustul ei bun, mierea este un miracol al naturii.
Inca din preistorie mierea apare ca medicament. Aristotel a scris nu mai putin de sase carti despre miere si albine. Hipocrate, cel mai celebru medic grecrecomanda folosirea mierii ca atare sau in diferite amestecuri in multe boli interne sau chirurgicale.
Si astazi se pare ca mierea inca mai ofera surprise, inca mai este studiata.
Pentru a obtine 100 g de miere sunt necesare 15.000 de albine si aproximativ un million de flori.
Viata fiecarui individ depinde de zestrea genetica, de influentele externe ale mediului dar si de conditia sa umana, individuala, sociala. Putem imbunatati aceasta viata, inca de la inceputul omenirii, prin diverse masuri, voluntary sau involuntary, modificand factorii de mediu, obtinand astfel modificarea structurii omului din preistorie si pana astazi.
Produsele apicole, correct explorate si exploatate, se inscriu in cresterea capitalului biologic si a capacitatii naturale de aparare a omului.
In arsenalul therapeutic natural, mierea, fagurii si ceara sunt produse apicole clar folosite inca din cele mai vechi timpuri.
Fagure cu miere, mestecat putin in gura, supt, inghitit, “administrat” in portiuni mici dimineata, la pranz si seara reprezinta un remediu natural pentru sporirea imunitatii organismului.
Mierea este recomandata ca intaritor, in timpul unei sarcini, in convalescente, lehuzie, lipsa poftei de mancare, insomnia, constipatie.
Ceara de albine curata dantura.
Capacelele de figure sunt folosite pentru prevenirea bolilor infectioase ale cailor respiratorii sau digestive.
Pana astazi sunt recunoscute peste 20 de actiuni terapeutice fiziologice ale mierii: antibiotic, bacteriostatice, biotrofice, cicatrizante, conservante, tonicardice, stimulatorii, calmante, regeneratoare, emoliente, izolante.
Avand in vedere minunile produse de miere, de consumul ei in diversele forme, va recomand dragutelor sa aveti in casa si cateva dintre produsele apicole strict necesare “vindecarilor” natural.
Astfel, o sticluta cu propolis ne ajuta la intarirea si vindecarea diverselor afte sau afectiuni gingivale. Propolisul se poate utilize cu raspusuri positive reale si in micile taieturi, lovituri, arsuri, bataturi, basici, degeraturi, guturai, raceli, nas infundat, urechi infundate, raceli de gat, amygdale, etc.
Praful de propolis (tinut intr-o cutie ermetic inchisa) se foloseste la aplicarea pe rani sau arsuri mai mari.
Un borcan cu miere de tei, salcam, pot face minuni pentru sanatatea noastra.
Un borcan cu figure de miere ne este un prieten devotat mai ales in zilele reci, umede.
Desi primitive, aceste remedii natural sunt cert dovedite si, unde mai puneti ca, pe langa efectul therapeutic mai au si effect de sporire a rezistentei si adaptare a organismului, ajutandu-l sa se reface mult mai usor dupa boala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu