Cornul este un arbust care creste la marginea padurilor si face niste fructe lunguiete galbui rosiatice , spre toamna , se culeg atat fructele cat si frunzele si se pun la uscat .
Este un arbust mijlociu spre mare, deciduu, sau mai rar un arbore mic, cu înălţimea între 5 şi 12 metri, scoarţa maro închis şi crenguţe verzui. Frunzele sunt opuse, cu lungimea de 4-10 cm şi cu lăţimea de 2-4 cm, de formă ovoidală. Florile sunt mici (5-10 mm în diametru), cu patru petale galbene, adunate în grupuri de 10-25, şi înfloresc înainte ca frunzele să apară. Fructele (denumite coarne) sunt drupe roşii, alungite, de 2 cm lungime şi 1,5 cm în diametru, conţinând o singură sămânţă.
Fructele sunt comestibile, şi au gust astringent când sunt consumate proaspete. De aceea se folosesc mai ales gătite, având o aromă acidă, descrisă ca un amestec de merişoare şi vişine; sunt folosite mai ales la producerea gemului, la pregătirea sosurilor, similare sosului de merişoare, fiind curăţate de sâmburi şi fierte cu zahăr şi portocale. Pot fi de asemenea consumate uscate. În Armenia, fructul este folosit la distilarea votcii. În Turcia este consumat cu sare în timpul verii. Unele varietăţi din Ucraina, selectate pentru producere de fructe, au fructe de până la 4 cm lungime. Fructele se coc spre sfârşitul verii şi seamănă cu fructele coapte de cafea. În România, fructele se folosesc la obţinerea de cornată, o băutură alcoolică preparată din coarne fermentate cu zahăr şi alcool.
Specia este cultivată şi ca plantă ornamentală pentru florile de la sfârşitul iernii, care se deschid mai repede decât cele ale forsiţiei.
Din scoarţa sa se poate produce vopsea, iar din frunze se obţine tanin.
Se face un decot dintr-o cana cu apa in care se fierbe 2-3 minute o lingura de frunze si fructe maruntite . Se lasa sa se infuzeze 2 minute , se strecoara si se pun comprese reci pe ochi , numai seara : 3 zile - da, 3 zile - nu ...
Rezultatul : nu iti mai trebuie ochelari toata viata .
ARTICOLUL CONTINE LINK-URI ! Te vor trimite la alte informatii necesare !
Imagini : ramura cu fructe si corn inflorit
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu