Acesta este un aperitiv tailandez clasic facut cu carne de crevete sau rac (poate fi folosita si carne de pui sau curcan). Este usor de facut si poate fi preparat din timp si pastrat la congelator. Doar faceti "pungulitele", congelati-le si apoi cand aveti companie nu mai ramane decat sa le prajiti.
Ingrediente:
- Un pachet de foi wonton (sau foi de placinta)
- ½ ceasca carne de rac sau crevete gatita (sau pui/porc/curcan)
- Frunze de ceapa verde pentru a lega pungulitele
- 1 ceasca (sau mai mult) ulei (puteti folosi si ulei care nu scoate fum la prajit)
- 1 sticla de sos dulce tailandez de chilli
Ingrediente pentru pasta picanta
- 4 catei de usturoi
- ¼ ceasca coriandru proaspat
- 1 ardei iute rosu proaspat sau 1-2 lingurite de sos de chili tailandez
- 3 cepe verzi taiate
- ¼ lingurita piper alb (negru)
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura sos de peste
Preparare
- daca incepeti cu crevete crud, indepartati rapid cochilia si apoi puneti crevetele in apa clocotita pentru 2-3 minute
- tocati foarte bine carnea de crevete (sau ce carne folositi)
- adaugati toate ingredientele pentru pasta picanta si amestecati foarte bine
- gustati amestecul si adaugati inca ½ lingura de sos de peste daca nu e suficient de sarat. Daca e prea sarat (in cazul in care folositi carne din conserva) adaugati un pic de suc de lamaie.
- pentru a crea pungulitele aveti nevoie de o pensula (pentru bucatarie) si un bol mic cu apa. Puneti 4-6 foi de wonton pe o suprafata curata si udati-le cu apa pe margine, pe o latime de aproximativ 2 cm.
- puneti o cantitate mica de compozitie in mijlocul foii (1/2 lingura sau 1 lingurita). Apoi ridicati marginile foii si lipiti-le intre ele. Va ajuta daca aveti degetele ude.
- puneti pungutele facute pe o farfurie curata.
- puneti ulei la incins intr-un wok sau o tigaie mica, intr-un strat de macar 2.5 cm. incalziti la foc iute.
- Cand uleiul este suficient de fierbinte puneti 4-5 pugulite in tigaie. Lasati la prajit 30 secunde sau pana devin maro-aurii, apoi intoarceti-le. Prajiti-le pana cand capata o culoare uniforma, apoi lasati la scurs pe un prosop de hartie. Pastrati pungulitele calde la cuptor pana cand sunt servite.
- inainte de servire legati fiecare pungulita cu o frunza de ceapa verde.
- serviti pungulitele cu sos dulce tailandez de ardei iute !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu