Sa vorbim despre un obicei intalnit in toate grupele de varsta si care, desi este doar un tic, are denumire medicala, pare a avea cause foarte bine determinate si, daca nu este indepartat la timp poate produce neplaceri destul de mari in estetica si sanatatea unei persoane: rosul unghiilor.
Denumirea medicala a acestui tic este onicofagie si reprezinta obiceiul compulsive de roadere a unghiilor.Lasat nesupravegheat, acest obicei duce chiar si la rontairea tesuturilor moi din jurul unghiilor care poate conduce la aparitia unor infectii.
Se presupune ca aceasta manie apare ca metoda de combatere a stresului (alaturi de scrasnit din dinti, suptul degetului sau chiar framantarea unei suvite de par).
Persoanele care isi rod unghiile se confrunta cu stari de anxietate, emotii intense, sau, dimpotriva, presteaza activitati repetitive, plafonante ori actiuni uzuale cum ar fi privitul la televizor, cititul unei carti ori vorbitul la telefon.
Statistic vorbind, cele mai afectate categorii de varsta sunt copiii si adolescentii.
Tot studiile ne spun ca baietii sunt mai predispusi sa-si roada unghiile fiind cunoscut faptul ca sexul tare este mai putin expansiv in a-si exterioriza sentimentele.
Se presupune ca principal cauza a declansarii ticului de roaderea unghiilor este lipsa sau excesul de stimulare.
In unele cazuri, rosul unghiilor poate fi si o transmitere de ordin genetic ori o imitare a actiunilor repetitive pe care le observa la parinti, ori se poate sa fie o fixatie orala (nevoia de a tine ceva in gura).
Nu stiu daca voi stiati insa exista oameni care isi rod unghiile chiar si aunci cand dorm, ceea ce poate fi un symptom al unor tulburari emotionale foarte grave.
Dar iata si care sunt efectele negative ale acestei manii nefericite: zona din jurul unghiilor poate devein dureroasa, in urma sangerarilor degetul se poate umfla si inrosi, pielea rupta se poate infecta cu bacteria din saliva conducand la o problema de sanatate (paronychia), se pot declansa infectii orale (carii, gingiite). In ceea ce priveste aspectul esthetic nici acesta nu este de neglijat – unghiile se deformeaza, se scurteaza, dintii din fata devin sensibili, se pot ciobi cu usurinta si, nu in ultimul rand, constienta aspectului esthetic neplacut ii poate face pe cei aflati intr-o astfel de situatie sa devina jenati sa mai interactioneze cu alti oameni.
Care ar fi tratamentul, solutia pentru combaterea acestei tare? Pai…nu exista tratament medicamentos. Totul tine de vointa si determinare.
Fara mustar, piper, ardei iute pe unghii asa cum proceda bunica.
In principiu, folosind o oja incolora, gustul amar pe care il resimtiti in gura v-ar putea face sa va razganditi in momentul in care duceti mana la gura. Apoi, ramanand in aceeasi sfera, o oja inchisa la culoare, v-ar putea determina sa doriti sa pastrati cat mai mult posibil unghiile neciobite si frumos pictate.
O alta metoda de rarire a gestului ar fi sa tineti la indemna o crema grasa, emolienta, cu care sa va ungeti mainile cat mai des. Poate ca gustul gras si aspectul mainilor va va determina sa va ganditi de doua ori inainte de a roade grasime.
Uneori gestul de a roade unghiile este declansat de aspectul neuniform al unghiilor si de dorinta noastra de egalizare a acestora. Daca avem insa o unghiera si o pila la noi putem sa ne luam adio si de la acest motiv de a ne deforma unghiile.
Chiar si unghiile false sunt motiv de a elimina rosul unghiilor si de protective a celor naturale.
Daca insa, niciuna dintre metodele enumerate mai sus, alaturi de vointa nu functioneaza, sfatul specialistilor este sa ne indreptam catre un psihoterapeut comportamental.
In speranta ca informatiile pe care vi le-am dat astazi va sunt de folos, va salut cu drag si va spun la revedere pana la intalnirea urmatoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu