Ai dat "Like" recent? Esti spionat!

Butoanele "Like" al Facebook si "Tweet" de la Twitter ce au invadat internetul par sa faca mai mult decat sa te ajute sa-ti impartasesti articolele preferate.


Omniprezentele butoane de sharing ajuta utilizatorii sa isi anunte prietenii, atunci cand intalnesc informatii folositoare, insa ceea ce nu stiu acestia e ca aceleasi butoane inregistreaza fiecare miscare a lor, potrivit The Week, care citeaza Wall Street Journal.

Iata cateva probleme ridicate de jurnalistii de la Wall Street Journal.

Ce fac aceste butoane

Functia lor principala este de a usura sharing-ul de articole pe retelele de socializare.

In acelasi timp, ele plaseaza un fisier de tip "cookie" pe calculatorul utilizatorului, pentru ca Facebook sau Twitter sa stie cand userul va reveni pe pagina de unde se actioneaza butonul "Like".

Daca vei da Like acestui articol si vei reveni peste putin timp, Facebook te va recunoaste.

Astfel, butoanele pot face legatura intre obiceiul de navigare al unui user si profilul social al acestuia care, de cele mai multe ori, ii contine si numele.

Atata timp cat nu te deloghezi, acest lucru se va intampal automat, fie ca mai dai sau nu click pe butonul de sharing.

Cat de intalnite sunt acestea pe Web?

In ultimul an, butoanele de la Facebook, Twitter sau Google au fost adaugate pe zeci de milioane de pagini web.

In ceea ce priveste butonul "Like", acesta este prezent pe o treime din cele mai vizitate 1.000 site-uri din lume. Twitter si Google sunt prezenti pe 20%, respectiv 25%, din site-urile de top.

Foloseste cineva aceste date?

Facebook, Twitter, Google si alti creatori de astfel de widget-uri spun ca nu folosesc informatiile culese pentru a identifica utilizatorii.

Articole similare

Potrivit reprezentantilor acestor companii, informatiile sunt "ascunse" pentru a nu putea fi folosite in scopuri comerciale.

Facebook tine aceste date pe serverul sau timp de trei luni, Google numai doua saptamani, iar Twitter le sterge "rapid".

Cum eviti detectarea?

Daca iti faci griji ca retelele sociale vor sti si folosi parcursul tau, pe internet, cel mai simplu este sa te deloghezi de fiecare data cand termini de citit tweet-urile sau statusurile celor de pe Facebook.

Va trebui sa iti introduci parola de fiecare data, insa in acest fel vei fi sigur de intimitatea ta, ca user de retele sociale.

Articol de Andrei Ciltaru
Sursa: Bloombiz

Niciun comentariu:

WINTER

WINTER

Gandind ...

Gandind ...

Acest website este un pamflet!


Nu ne asumam nici o raspundere in ceea ce priveste continutul materialelor prezente pe website sau pentru continutul comentariilor lasate de utilizatorii acestui website si nici nu consideram a incalca in vreun fel drepturile de autor avand in vedere faptul ca se considera a fi informatii publice atata vreme cat sunt culese de pe siteuri publice care nu specifica intr-un mod expres ca ar fi proprietatea cuiva. Materialele prezentate pe acest website sunt in totalitate primite de la vizitatorii acestui website care isi asuma intreaga responsabilitate asupra lor sau al continutului lor.

Pentru nici una dintre situatii autorii acestui website nu pot fi acuzati de nimic.Pentru eventuale reclamatii va stam la dispozitie cu adresa de e-mail remusvoda@yahoo.com pentru gasirea unei rezolvari pe cale amiabila.

Comentariile fara rost sau cele vulgare pot fi sterse fara o anuntare prealabila .