um arde o lumanare in spatiu?
Imediat dupa aprindere, flacara devine sferica si marginita de un strat galben. Dupa aproximativ 8-10 secunde, stratul galben dispare, iar flacara devine complet albastra. Cu toate astea, flacara nu ramane aprinsa mai mult de un minut. (vezi poza)
Transpiri mai mult in spatiu
Totul se invarte in jurul aceleasi cauze: lipsa gravitatiei inseamna ca nu exista convectie naturala.Prin urmare, caldura corpului nu iese prin piele, iar corpul transpira permanent pentru a incerca sa se racoreasca. Mai rau, transpiratia nu se evaporeaza, ci ramane pe piele.
Cu toate astea, costumele astronautilor sunt facute special pentru a mentine temperatura corpului la un anumit nivel care sa previna aceast proces fiziologic atat de incomod.
Lumina este batrana
Va vine sau nu sa credeti, dar lumina pe care o vedem noi astazi are deja 30.000 de ani.Atunci a fost create aceasta, in interiorul soarelui, iar de atunci se chinuie sa iasa la suprafata.
Odata iesita la suprafata, luminii ii trebuie doar opt minute sa ajunga la noi.
Lichidul este rotund
Pe Pamant, lichidele tind sa curga, datorita gravitatiei. Dar in spatiu, la gravitatie zero, orice lichid se formeaza in sfere.Acest lucru se intampla din cauza tensiunii de suprafata, acelasi fenomen care se intampla si pe pamant si face ca apa sa se aseze in forma orizontala, in spatiu o face sa se aseze in sfere.
Nu se poate ragai
Oricat de ciudat suna, dar in spatiu astronautii nu pot ragai.De ce? - Pentru ca in spatiu nu exista gravitatie care sa separe lichidul de gaz in stomacul lor.
Urme care tin pentru totdeauna
Din cauza absentei aerului si a vantului pe luna, toate imprimarile lasate de astronauti raman intact timp de milioane de ani, mai mult decat majoritatea structurilor de pe pamant.Atata timp cat niciun meteorit nu va lovi luna sau alte particule spatiale nu vor ateriza pe suprafata ei, orice urma lasata de om are sansa sa tina pentru totdeauna.
Esti mai inalt
Un om este cu cinci centrimetri mai inalt in spatiu decat pe pamant.Acest lucru se intampla deoarece gravitatea comprima coloana vertebrala pe pamant, insa in spatiu, sub efectul de aspirare, coloana este libera sa se largeasca.
Astronautii mici de inaltime sunt cei mai fericiti, plutind prin spatiu
-----------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu