Poate nu stiati dar o treime din viata ne-o petrecem dormind. Fara somn nu suntem functionale la capacitate maxima, creierul nu este nici el functional in procent satisfacator si, in concluzie, nici corpul nostrum nu raspunde cu promptitudine comenzilor ce i se dau.
Trebuie sa intelegem ca a dormi, a ne odihni nu este un capriciu, nu este un semn de lene ci o nevoie pe care organismul nostrum ne-o solicita, un strigat de ajutor ca a ajuns la epuizare si are nevoie de refacere.
Un alt aspect important este si acela al conditiilor in care dormim. In zgomot, pe fuga sau alaturi de cei dragi? Cateva ore de somn alaturi de oameni dragi, intr-un mediu prietenos ne ajuta mai mult decat dublul perioadei dormite in conditii “vitrege”.
Cel mai important este sa stim sa ne reglam somnul dupa ceasul intern si sa nu actionam cu factori externi (medicamente), deoarece in timp putem deveni dependenti de acestia iar odihna nu prea mai este cea dorita. Dupa cateva nopti de insomnie, corpul se regleaza singur daca nu actionam noi asupra lui. Avem capacitatea de autoreglare, masurile pe care le luam pentru a remedia lipsa somnului nefacand altceva decat sa destabilizeze capacitatea corpului de “autovindecare”.
Insomnia are o multitudine de cause (durere, anxietate,, depresie, surescitare, sau chiar buna dispozitie in exces). Insa, o sa ramaneti surprinse sa aflati ca, cele mai importante si mai des intalnite cauze de insomnia sunt cele banale: lipsa exercitiului fizic, prea multa mancare, prea multa bautura, prea mult zgomot, prea frig, prea cald, prea multa lumina, chiar si prea mult somn pe durata unei zile, adica, intr-un cuvant excesele de zi cu zi.
Oboseala, insomnia sunt si generatoare de cosmaruri. Toate temerile, toate fricile noastre ies la suprafata atunci cand corpul si mintea sunt slabite. Devenim pesimiste si speriate in lipsa unui somn bun.
Daca respectam cateva reguli simple, de baza, ne putem ajuta corpul sa evite neplacerea insomniei si oboseala generate de aceasta.
Seara ar trebui evitat consumul de stimulente: ceai, cafea, tutun (evident nu vorbim despre ceaiurile relaxante, de plante care ne ajuta sa capatam acea stare de bine dupa o zi de incordare).
Un alt aspect care ar trebui evitat inainte de somnul de seara este masa grea (sosuri, fripturi grele). Specialistii spun ca, ultima masa a zilei ar trebui luata cu circa trei ore inainte de somnul de noapte si se recomanda a fi formata din salate, fripturi slabe la gratar, legume la aburi, peste fiert sau la gratar, ranzeturi degresate.
Odata ajunse in pat sa evitam reportajele si documentare violente, filmele de groaza, si, tot atat de important este sa stim sa lasam odata cu papucii de casa, in afara patului si problemele de peste zi (fie ele din families au de la serviciu). O comedie sau o carte usoara, ne pot ajuta corpul sa se relaxeze si sa intre in starea de odihna.
Nici daca avem temperature necorespunzatoare in camera nu ne ajuta sa ne odihnim (prea cald, prea rece, aer prea uscat sau prea umed). De aceea va recomand ca, inainte de a va baga in pat, sa aerisiti cca 15-30 minute camera, pregatind-o astfel pentru un somn curat si relaxat.
O baie calda ne ajuta, de asemenea la aceasta operatiune de relaxare. Si, putem incheia cu un pahar cu lapte cald sau o ceasca de ceai de plante (tei).
Dragele mele va doresc un somn linistit, teconfortant, revigorant, cu vise frumoase!
P.S. Stiati ca o ora intens lucrata la calculator echivaleaza cu 4 ore de nesomn? Cel putin asa arata studiile medicale. Deci starile de motaiala, de oboseala, de nepasare, de lipsa de chef de lucru, sunt doar reactii ale organismului fata de starea de... nesomn.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu