fraze pe care mai tarziu le regreta.
Incearca sa te controlezi deoarece tot ceea
ce ii spui are impact asupra dezvoltarii lui.
Nu obliga copilul sa faca lucruri care nu ii fac placere, doar pentru ca tu consideri ca ai dreptate. Desi copiii sunt adesea timizi, aceasta nu e o regula generala, uneori timiditatea la copii putand fi confundata cu un refuz. Iata situatii posibile cand refuz copiilor trebuie inteles:
“Da-i matusii un pupic”
Fortandu-ti copilul sa imbratiseze, sa pupe sau sa fie afectuos cu cineva nu faci decat sa-i transmiti ca el nu are niciun control.
Pentru copii este bine sa stie ca pot refuza atentia fizica nedorita, inca de mici, astfel incat atunci cand sunt mari sa stie cum sa se descurce in diverse situatii.
“Calmeaza-te”
Daca copilul intra in hiperventilatie sau nu sta linistit la medic, aceasta fraza poate fi de folos. Dar pentru emotiile obisnuite, chiar si pentru cele exprimate in mod dramatic, “calmeaza-te” ar putea insemna “Nu conteaza ce simti.”
Stapaneste-ti frustrarea legata de aerele teatrale ale copilului si spune-i simplu “Esti suparat/trist/frustrat, hai sa rezolvam problema.”
Nu vrei sa-ti faci copilul sa creada ca a-ti exprima emotiile este un lucru rau, fiindca alternativa, un copil care isi exprima putin sau deloc sentimentele nu este mai usor de suportat.
Este in regula pentru copii sa stie ca nu esti perfecta. De fapt, ei chiar stiu deja lucrul asta. Expertii sunt de acord ca este mai bine ca parintii sa-si recunoasca greselile decat sa le ascunda fata de copii.
Cand spui, “Nu trebuia sa fac asta”, copilul tau va stii cu siguranta ca sentimentele lui conteaza pentru cei mai importanti oameni din viata lui.
Pe langa asta, sigur nu vrei sa-ti incurajezi copiii sa insiste ca au intotdeauna dreptate, pentru ca asa cum zice proverbul, nimeni nu e perfect.
“Nu e voie sa spui asta”
Mama s-a rusinat teribil cand intr-o zi la alimentara, sora mea a vazut o femeie cu parul valvoi si a strigat mirata “Uite vrajitoarea.” Privind in urma, pot spune ca sora mea nu a fost obraznica, era pur si simplu un copil.
Fie ca este vorba de diferente rasiale, etnice, de orientare sexuala, fizice sau care tin de aspect, astfel de experiente sunt perfecte pentru a le vorbi copiilor despre diversitate.
Nu pune capat conversatiei, ci incurajeaza dialogul deschis. Cat despre comentariile nepotrivite, acesta este un lucru despre care trebuie sa discuti cu copilasul tau, dar nu-i spune sa taca, pentru ca un copil care este invatat sa taca poate avea mai tarziu probleme emotionale si mentale.
“Lasa-ma sa te ajut”
Poate fi dureros sa vezi un copil frustrat. Dar uneori nu este bine sa-ti imbraci haina de supererou. Cu cat copiii depasesc mai multe incercari, cu atat se simt mai mandri.
Nu faci decat sa-i provoci copilului esecuri daca il cocolosesti si faci problemele sa dispara ca prin minune. Singura modalitate de a depasi greutatile este sa le infrunti direct.
“Nu ma face sa ma intorc din drum”
Nu exista nimic mai rau decat o calatorie cu masina in compania unui copil neastamparat (sau a doi, trei). Dar aceasta amenintare invechita este doar atat, o amenintare si nimic mai mult.
Cand ajungi in faza asta ai pierdut deja controlul, chiar daca te afli pe scaunul soferului. Daca vrei sa te intorci acasa, fa-o, dar nu le oferi copiilor capacitatea de a lua decizia in locul tau.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu